Het was de boekhouder

Hij staat in ieder Handboek Soldaat voor beleggers: pas op als een onderneming zijn accountant vervangt. Uitzendbedrijf Vedior deed het gisteren. Het bedrijf verruilt de rekenmeesters van KPMG voor die van Andersen.

Het komt sporadisch voor dat ondernemingen hun controleurs vervangen. De laatste wissel werd uitgevoerd door Baan Company. De softwaremaker nam onverwachts afscheid van Ernst & Young. Het toenemend belang van de consultants van Ernst & Young als partners in de verkoop van Baan-software dreigde de relatie met de onafhankelijke accountants van Ernst & Young te vertroebelen, zo heette het. In werkelijkheid was er tussen de accountants en de vooruitstrevende bestuurders van Baan een hoogoplopend conflict ontstaan over de wijze waarop de winst werd gepresenteerd.

Wat is de reden van Vedior om zijn huidige toezichthouder aan de dijk te zetten?

De kosten.

Afgelopen zomer heeft het uitzendbedrijf drie accountants uitgenodigd een offerte uit te brengen. Andersen bleek aantrekkelijker dan KPMG, een aardige opsteker voor de accountant. Andersen is niet sterk vertegenwoordigd bij de grote Nederlandse concerns. Van de AEX-fondsen controleert Andersen alleen de telecombedrijven UPC, KPNQwest en Versatel. En die verlaten naar alle waarschijnlijkheid alledrie binnen een half jaar de index.

De vraag is wat Vedior van zijn accountantswissel opsteekt. De kosten van accountants zijn goed te overzien, vergeleken met de hoge tarieven die de consultants van dezelfde adviesfabrieken hanteren. De overstap naar een andere accountant kan nooit veel in het laatje brengen. Naar verluidt hadden andere accountants hun diensten voor hetzelfde geld aangeboden. Voor de buitenstaander is het speuren naar de werkelijke motivatie van Vedior. De overname van het Britse Select is uitgepakt als een omgekeerde overname. En Andersen was de huisaccountant van Select. Dat kan handig zijn.

Er zitten meer voordelen aan de overstap: Vedior herdefinieert de machtsverhouding met zijn toezichthouder. Hoe hard in de leer is de nieuwe boekencontroleur? De Nederlandse boekhoudregels staan bekend om hun `zachte' kanten. Onderhandelingen met de accountant over interpretatie van de regels zijn een terugkerend fenomeen in de polder. Daarbij probeert iedere ondernemer de cijfers op de meest gunstige manier te presenteren. Vedior laat zijn accountant voelen waar hij staat in het onderhandelingsspel. De nieuwe accountant weet het ook. Er lopen nog genoeg andere goedkope toezichthouders rond.