Gerrit Braks nieuwe voorzitter Eerste Kamer

De Eerste Kamer heeft gisteren met grote meerderheid Gerrit Braks (CDA) tot haar nieuwe voorzitter gekozen. De verkiezing was een uitvloeisel van een twee jaar gesloten akkoord binnenskamers, waarbij voorzitter Korthals Altes (VVD) halverwege de zittingsperiode de hamer zou overdragen aan een CDA'er.

Het CDA is de grootste partij in de Eerste Kamer. De partij was vooral gebrand op de functie, omdat de voorzitter van de Eerste Kamer, net als de hoofden van andere Hoge Colleges van Staat, bij kabinetsformaties advies aan de koning mag uitbrengen.

Braks kreeg gisteren 63 stemmen, tegen vijf blanco en één op Boorsma (CDA), die overigens niet kandidaat was gesteld. SP-senator Van Vugt maakte als enige openlijk bezwaar tegen de verkiezing van Braks. Hij noemde een dergelijke, in een achterkamertje geregelde verkiezing een aanfluiting voor de democratie.

Braks was fractievoorzitter van de CDA-fractie in de Eerste Kamer. Eerder was hij minister van Landbouw en voorzitter van de omroep KRO.