Gaddafi trekt Amerika's leiderschapsrol in twijfel

De Libische leider Moammar Gaddafi heeft gisteren de legitimiteit van de Verenigde Staten als leider van de internationale campagne tegen het terrorisme in twijfel getrokken. Amerika's leiderschap is niet logisch, vond Gaddafi, die stelde dat Washingtons ,,politiek van met twee maten meten de internationale consensus gaat verstoren en ons de strijd tegen het terrorisme zal doen verliezen.''

In dit verband vroeg Gaddafi zich af of de Verenigde Staten Groot-Brittannië gingen aanvallen. Dat land staat immers volgens hem op de eerste plaats van de lijst van staten die terroristen huisvesten. Hij doelde op het onbetwiste feit dat talrijke oppositiestrijders en politici uit met name de islamitische wereld in Groot-Brittannië onderdak hebben gevonden. Onder hen zijn er verscheidene die de lijn verdedigen van Osama bin Laden, de van oorsprong Saoedische terroristenleider die hoofdverdachte is van de aanslagen van 11 september in de VS. Maar ook Libische dissidenten hebben hun toevlucht in Groot-Brittannië gezocht, en dat zint Libië niet.

De Libische staatsmedia haakten meteen in op de woorden van Gaddafi. ,,Een grote hoeveelheid terroristen in Groot-Brittannië eet, drinkt en slaapt onder de bescherming van de Britse autoriteiten'', schreef het dagblad Al-Jamahiriya. ,,We hebben alle informatie, inclusief namen en adressen.'' Het persbureau JANA meldde dat de veroordeling door de Britse regering van aanslagen op moslims misleidend was. Londen probeert immers niet ,,gewone moslims te beschermen, maar de terroristen die het onderdak biedt''. In een zeldzaam gebaar van solidariteit met Amerika heeft Gaddafi de aanslagen op New York en Washington vrijwel meteen veroordeeld. Ook zei hij dat de VS recht hebben op wraak.