Fed brengt in VS opnieuw rente omlaag

De Federal Reserve Board, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, heeft weer een half procentpunt van de Amerikaanse basisrente afgedaan. Op 2,5 procent is nu de laagste rentestand in veertig jaar bereikt.

Het was de negende ingreep dit jaar. De vorige verlaging kwam vlak na de aanslagen van 11 september.

De aandelenhandel reageerde eerst negatief, maar uiteindelijk positief op het nieuws. Zowel de Dow Jones- en de S&P-indices als de Nasdaq, waar technologie-aandelen worden verhandeld, ging omhoog.

Vooral aandelen van bedrijven in de defensie-industrie en software-bedrijven dikten verder aan nadat duidelijk werd dat het Congres veel extra geld aan defensie wil uitgeven. Ook een aantal luchtvaartmaatschappijen krabbelden weer wat op.

De Fed zei dat ,,de risico's in de economie nog steeds zodanig zijn dat in de voorzienbare toekomst een zwak beeld overheerst''. Op langere termijn zijn de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie echter positief, onderstreepten de centrale bankiers in hun altijd met een vergrootglas bestudeerde verklaring.

De meeste economen en commentatoren verwachtten dat de Fed vóór het eind van het jaar nogmaals een verlaging van de rente zal toepassen. Steeds vaker wordt overigens de vraag gesteld of het rentewapen nog wel effectief is. Anderen, zoals John Shover, econoom verbonden aan Stanford University, voorspellen dat de negen verlagingen van 2001 in de tweede helft van 2002 effect zullen sorteren.

Daarom is het ongewenst, aldus Shover gisteravond op de publieke televisiezender PBS, dat de regering stimuleringsmaatregelen neemt die een langlopend effect hebben. Hij denkt dat het gaat om een korte, felle recessie, die een maand of negen gaat duren. ,,Wat we nodig hebben is een snel werkend en tijdelijk stimuleringspakket.''

Daartegenover staat de visie van de bankier Felix Rohatyn, oud-bestuurslid van Lazard en onder president Clinton ambassadeur van de Verenigde Staten in Parijs, die meent dat het om een diepgaander verschijnsel gaat. Amerika moet zijns inziens nu twintig jaar achterstand in infrastructurele investeringen goedmaken. Met een programma van rond de 50 miljard dollar (120 miljard gulden) per jaar, volgehouden over vijf à tien jaar, ,,moeten scholen, bruggen, transportsystemen en beveiligingssystemen worden aangelegd die het land productiever maken''.

Glen Hubbard, voorzitter van de raad van economische adviseurs van de president, erkende voor het eerst dat de economie in een recessie terecht kan zijn gekomen. Met het Congres werkt het Witte Huis nog steeds aan een stimuleringspakket ter waarde van ongeveer 100 miljard dollar.

President Bush kondigde de geleidelijke heropening met ingang van morgen van Reagan National Airport in Washington DC aan ter stimulering van de economie in de regio Washington én als teken dat het in Amerika op een gewaarschuwde manier weer `business as usual' is.

    • Marc Chavannes