Eeuwig vissig

Spreken vissen Vlaams en mensen Nederlands? In de nagesynchroniseerde versie van Blub! Ik ben een vis wel, een Deense tekenfilm die beproefde stereotypen als een gekke professor en een dik jongetje met een bril weer eens leuk laat zijn.

Het avontuur begint als drie kinderen, een stoer jongetje met een petje, zijn kleine zusje en hun dikke neefje een drankje drinken dat hen respectievelijk in een vis, een zeester en een kwal verandert. Ze moeten binnen 48 uur tegengif innemen, anders blijven ze voor eeuwig vissig. Bijkomend probleem is dat de vissen die van dit tegengif drinken, net zo intelligent worden als mensen. De evolutie gaat snel als een gekke professor een handje helpt.

De strijd om het kostbare drankje, dat de slimme vissen niet uit handen willen geven, blijft onbeslist tot het dikke neefje in zijn hoedanigheid van kwal een glansrol mag vervullen.

De animatie in Blub! ziet er aardig uit. Het leukst zijn de vondsten die de vissenwereld op een mensenwereld doen lijken, een niche die sinds Disney nauwelijks meer dieren vermenselijkt akelig leeg is. Een walvis wordt een bus en krabben gaan op tanks lijken. Het zeesterrenzusje is bijna net zo zoet als Drew Barrymore in E.T.

Blub! Ik ben een vis (Hjaelp, jeg er en fisk!). Regie: Stefan Fjeldmark. Met de stemmen van: Jeffrey van Dungen, Joop Braakhekke, Geert Lageveen, Warre Borgmans. In 67 bioscopen.