Duitsland: Europese politiemacht

Duitsland heeft de andere lidstaten van de Europese Unie officieel voorgesteld om gezamenlijk een Europese anti-rellen politie te vormen. De politie zou gewelddadigheden bij topbijeenkomsten van regeringsleiders moeten bestrijden.

Het voorstel is een uitwerking van plannen die de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Otto Schily, in augustus al heeft aangekondigd. Hij kreeg daarvoor toen steun van zijn Italiaanse collega Claudio Scajola. In de andere EU-lidstaten is over het algemeen sceptisch gereageerd op de gedachte om een Europese politiemacht te vormen.

Aanleiding voor het Duitse voorstel zijn de rellen tijdens de top van Europese regeringsleiders Gotenburg in juni en de bijeenkomst van de G-8 in Genua in juli. De EU-lidstaten zouden tegen rondreizende geweldplegers een gezamenlijke strategie moeten ontwikkelen. In alle landen zouden speciale politie-eenheden op dezelfde manier opgeleid moeten worden. Ze zouden ook dezelfde wapens en verbindingsapparatuur moeten krijgen.

De politie zou met taalcursussen geschikt moeten worden voor inzet overal in Europa. De politie van de vijftien EU-lidstaten zou gezamenlijke oefeningen moeten houden en op eenzelfde manier moeten leren optreden om gewelddadige betogers te scheiden van burgers die vreedzaam gebruik maken van het recht om hun mening te uiten.

Als alle EU-lidstaten over gelijke anti-rel eenheden beschikken, kan een land waar een Europese top wordt gehouden gemakkelijk assistentie vragen van politie uit andere landen.

Volgens het Duitse voorstel zou de opleiding van de speciale politie-eenheden georganiseerd moeten worden door de Europese Politie Academie, die momenteel nog in het stadium van oprichting is.