Dickens in Zweden

De Zweedse film van regisseur Ulf Malmros die onder de titel Zomerkinderen vorig jaar de prijs van het Cinekidfestival won en nu als De beste zomer in het kinderfilmcircuit wordt uitgebracht is geen nostalgische terugblik op de zomer van 1958, toen het Zweedse elftal de finale van het WK voetbal haald. Daarvoor is het lot van de twee `zomerkinderen', wezen die tegen betaling tijdens de vakantie in huis worden genomen door een norse begrafenisondernemer op het platteland, te grimmig en bijna Dickensiaans. De gastheer is een man die het gebrek aan vreugde in zijn leven verhaalt op de elfjarige Mårten en Annika. Hij onderwerpt hen aan een spartaans regime en van voetbal kijken kan al helemaal geen sprake zijn, want `normale mensen luisteren naar de radio'.

De beide elfjarigen zoeken troost bij elkaar in bed, wat relatief weinig repercussies oplevert. De film gaat opmerkelijk lichtvoetig om met de liefde en de dood. De psychologie van het scenario, die leert dat volwassenen gemeen gaan doen als ze zelf niet gelukkig zijn, is misschien niet helemaal besteed aan jonge kinderen.

De beste zomer (Den bästa sommaren). Regie: Ulf Malmros. Met: Kjell Bergqvist, Anastasios Soulis, Rebecca Scheja. In 7 bioscopen.