De Grave: NAVO-missie groot succes

NAVO-operatie `Noodzakelijke oogst' is een ,,groot succes'' geworden. Minister De Grave van Defensie prees gisteren op vliegbasis Eindhoven de 250 militairen van de luchtmobiele brigade, die terugkeerden van hun missie. Zij werden in Macedonië ingezet bij de inzameling van wapens die vrijwillig werden overgedragen door de Albanese guerrillabeweging UÇK.

Volgens De Grave hebben de `rode baretten' een belangrijke bijdrage geleverd aan het kalmeren van de explosieve situatie in Macedonië. De NAVO heeft er in dertig dagen tijd 3.875 wapens ingezameld, meer dan de 3.300 die vooraf ten doel waren gesteld.

Task Force Harvest (ruim 5.000 militairen) heeft inmiddels een vervolg gekregen in operatie `Amber Fox'. Deze macht (ongeveer 1.000 militairen) heeft tot doel de internationale waarnemers te beschermen die toezien op de uitvoering van het vredesakkoord tussen de Macedonische regering en de Albanese rebellen. Nederland heeft opnieuw troepen aangeboden, maar van dat aanbod maakt de Duitse commandant van deze missie geen gebruik.