Crossair voert aantal vluchten Swissair uit

De Zwitserse luchtvaartmaatschappij Crossair heeft met ingang van vandaag een aantal vluchten binnen Europa overgenomen van het voormalige moederbedrijf Swissair, dat maandag uitstel van betaling vroeg.

Swissair moest gistermiddag alle vluchten voor onbepaalde tijd opschorten wegens een acuut geldgebrek. Oliemaatschappijen weigerden kerosine te leveren.

Crossair zou vandaag onder meer drie retourvluchten uitvoeren tussen Zürich en Amsterdam. Normaal zijn er vijf diensten van Swissair op het traject. Swissair zou later op de dag laten weten of het morgen weer vliegt. Dat hangt af van het beschikbaar komen van geld van de banken.

Crossair was tot maandag een regionaal vliegende dochter van Swissair. De maatschappij is in het kader van een doorstartoperatie verkocht aan de banken UBS en Credit Suisse en zal tweederde van de Swissair-vluchten overnemen.

Het Zwitserse kabinet is aan het begin van de middag in spoedzitting bijeengekomen met het oog op de situatie. Morgen debatteert het parlement hierover.

Het aandeel Swissair, dat twee dagen geschorst is geweest, duikelde vanmorgen op de beurs van Zürich van 41,05 Zwitserse frank naar 1,27. Het aandeel Crossair steeg met ongeveer 30 procent.