Congreslid Colombia dood

Een Congreslid van de Colombiaanse oppositie is gisteren in de nabijheid van zijn woonhuis in de staat Arauca door onbekenden vermoord. Het slachtoffer, Octavio Sarmiento van de Liberale Parij, is het derde lid van het Congres dat het afgelopen jaar is vermoord.

De dood van Sarmiento volgt enkele dagen na de moord op de voormalige Colombiaanse minister van Cultuur, Consuelo Araujo. Het lichaam van Araujo werd precies een week na haar ontvoering aangetroffen in de zogenaamde veilige zone, die enkele jaren geleden werd ingesteld in een poging tot een overeenkomst te komen met linkse rebellen in het land. De rebellen hebben bevestigd dat zij achter de ontvoering van Araujo zaten. Zij houden momenteel nog vier congresleden gegijzeld.

De voorzitter van het Colombiaanse Huis van Afgevaardigden, Guillermo Gaviria, heeft de moord op Sarmiento scherp veroordeeld. Volgens Gaviria voeren de gewapende facties in het land een ,,oorlog met de politieke klasse'' van Colombia.

Arauca, een olierijke deelstaat die grenst aan Venezuela, is het strijdtoneel van linkse guerrillastrijders en ultrarechtse paramilitaire eenheden. Regeringstroepen zijn eveneens in een strijd met de guerrillastrijders verwikkeld die al 37 jaar voortduurt.