Chemieconcern Akzo sluit chloorfabriek, transporten gaan door

De chloorfabriek van Akzo Nobel in Delfzijl gaat in 2004 dicht. Het personeel van het bedrijf is gistermiddag ingelicht over de sluiting. Het verouderde productieproces en de daardoor verliesgevende chloorproductie zijn debet aan de sluiting. Door de sluiting staan 181 banen op de tocht. Het bedrijf zal proberen gedwongen ontslagen te voorkomen.

De sluiting van de fabriek betekent overigens niet het einde van de omstreden chloortransporten. Omdat Akzo Nobel contractueel verplicht is tussen de 20.000 en 25.000 ton chloor per jaar te leveren aan een Japans en een Amerikaans bedrijf in Delfzijl, zullen de `chloortreinen' na 2004 in omgekeerde richting gaan rijden. Het chloor wordt dan waarschijnlijk betrokken van een locatie in Rotterdam.

Woordvoerder H. Pol van FNV Bondgenoten noemt het besluit van Akzo ,,rampzalig''. ,,De ongeveer tweehonderd arbeidsplaatsen is slechts het topje van de ijsberg'', denkt Pol. ,,In een gebied waar de werkgelegenheid toch al schaars is, is het vertrek van zo'n groot bedrijf desastreus.''

De milieubeweging, die de afgelopen jaren probeerde de chloortransporten terug te dringen, is furieus over het voornemen van Akzo om het vervoer in tegengestelde richting voort te zetten. ,,Dit bewijst voor de zoveelste keer dat Akzo geen enkele interesse heeft in het beschermen van mensen'', stelt een woordvoerder van Greenpeace. Ook woordvoerder W. Everts van het comité van burgemeesters van gemeenten die langs de zogenoemde chloorlijn liggen, is uiterst ontstemd.

Akzo Nobel moet verder 9 miljoen euro (bijna 20 miljoen gulden) boete betalen aan de Europese Commissie omdat het prijsafspraken heeft gemaakt met andere bedrijven. De Nederlandse coöperatie Avebe is in dezelfde zaak beboet met 3,6 miljoen euro. Dat heeft de Commissie gisteren bekendgemaakt in een zaak over een wereldomspannend kartel voor natriumgluconaat, een substantie die onder meer wordt gebruikt om glas en metaal te reinigen. Het onderzoek betreft de periode tussen 1987 en 1995. Toen hadden Akzo en Avebe een gezamenlijke onderneming, Glucona, die sinds 1995 van Avebe is.