Bloedige aanvallen Israël en Palestijnen

Bij een Palestijnse aanval op een Israëlische nederzetting in de Gazastrook en een Israëlische vergeldingsactie zijn zeker tien doden gevallen. Daarmee is in feite een einde gemaakt aan het Israëlisch-Palestijnse bestand.

Een commando van de moslim-fundamentalistische Palestijnse organisatie Hamas drong gisteravond de nederzetting Alei Sinai in de Gazastrook binnen en doodde er twee Israëliërs. Twaalf Israëliërs werden gewond. Ook twee Palestijnse aanvallers werden gedood.

In reactie bezette het Israëlische leger vanmorgen vroeg een gebied van ongeveer een kilometer diep in de Gazastrook, in Palestijns autonoom gebied. Bij deze aanval met tanks, volgens Israël ter beveiliging van enkele nederzettingen, werden zes Palestijnen gedood. Zeven Palestijnen werden gewond. Volgens Radio Israël zal het Israëlische leger voor onbepaalde tijd in het Palestijnse gebied blijven.

De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft gisteravond de Hamas-overval op de nederzetting zeer scherp als een schending van het vorige week herbevestigde bestand veroordeeld en maatregelen aangekondigd tegen degenen die er verantwoordelijk voor zijn.

Israëlische commentatoren wezen er gisteravond op dat het de eerste keer is dat Arafat een aanslag tegen een nederzetting veroordeelt. Volgens deze commentatoren hoopt Arafat de politieke winst op Israël vast te houden die hem in de schoot viel toen de Amerikaanse president George Bush en daarna de Britse premier Tony Blair zich deze week uitspraken voor een Palestijnse staat.

Het Israëlische veiligheidskabinet kwam vannacht na de overval op de nederzetting bijeen en besloot het leger weer de vrije hand te geven in de strijd tegen het Palestijnse terrorisme. Dat houdt ook weer `gerichte aanvallen' liquidaties in op door Israël als terroristenleiders gebrandmerkte Palestijnen.

Formeel heeft Israël het vorige week woensdag hernieuwde bestand niet opgezegd. Dat kwam tot stand na een ontmoeting tussen de Palestijnse leider Yasser Arafat en de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres. Sindsdien hebben beide partijen elkaar er van beschuldigd het bestand te schenden.

De vraag rijst nu in Israël in hoeverre de Verenigde Staten de Israëlische militaire acties tegen de Palestijnen zullen zien als het bemoeilijken van de vorming van de coalitie tegen het (moslim)terrorisme. De verklaring van president Bush dat hij voorstander is van een Palestijnse staat is in de Arabische wereld warm ontvangen.

palestijnse staat pagina 4