Blair: opnieuw wereld ordenen

De internationale terreurcrisis is een kans om de wereld radicaal opnieuw te ordenen. Dat heeft de Britse premier Tony Blair gisteren gezegd tijdens het congres dat zijn Labour-partij houdt in Brighton.

De aanslagen in de VS markeren volgens hem ,,een keerpunt in de geschiedenis'', dat de gelegenheid biedt kwesties aan te pakken van armoede tot klimaatverandering en vrede in het Midden-Oosten. Het is volgens Blair denkbaar dat zijn land nog deze regeringstermijn tot de euro toetreedt als de economische omstandigheden dat aantrekkelijk maken.

,,Dit moment moeten we grijpen'', aldus de premier tijdens zijn toespraak van bijna een uur, waarin binnenlandse onderwerpen verder nauwelijks aan bod kwamen, en die door sommigen ,,messianistisch'' van toon werd genoemd. ,,De kaleidoscoop is geschud, de stukjes zijn in flux, en ze zullen zich snel weer vastzetten. Laten we vóór dat gebeurt de wereld opnieuw ordenen'', aldus Blair.

De premier, die zei dat het Verenigd Koninkrijk klaar is voor militaire operaties met de Verenigde Staten, riep opnieuw het Afghaanse Talibaan-regime op om Osama bin Laden te overhandigen. ,,Lever de terrorist uit, of lever je macht in'', aldus Blair, die erkende dat daadkracht risico's heeft, maar dat de ,,gevaren van passiviteit nog veel groter zijn''. ,,Dit is een slag met slechts één uitkomst: onze overwinning, niet de hunne.''

Blair zou vrijdag naar de Pakistaanse hoofdstad Islamabad reizen in een poging dat land steviger binnen de internationale coalitie tegen terreur te brengen.

,,Groot-Brittannië moet een sterke stem in Europa hebben'', zei Blair. ,,Europa heeft een sterk Groot-Brittannië nodig, onverzettelijk in onze alliantie met de VS, maar vastberaden ons volle aandeel te leveren in de vorming van Europa's lot.'' Britse toetreding tot de euro kan daarvan nog deze regeringstermijn deel uitmaken, zei Blair. Tot nu toe opereerde hij steeds omzichtig; zijn minister van Financiën, Gordon Brown, is veel koeler over de euro. Gisteren zei Blair dat als de economische voorwaarden deugen, ,,we de moed moeten hebben onze argumenten voor te leggen aan het Britse volk [in een referendum].''

Blair onderstreepte opnieuw niet in oorlog te zijn met moslims. Hij verweet het Westen ,,schandelijke onbekendheid'' met de islam, maar zei ook dat moslimlanden en sommige delen van Westerse samenlevingen hun vooroordelen tegen Amerika moeten herzien.

hoofdartikelpagina 9

rede www.labour.org.uk