Banken zuinig met hypotheken

Banken en verzekeraars zijn de laatste maanden voorzichtiger geworden met het verstrekken van hoge hyptheken voor de aankoop van een eigen huis. Dat zeggen de brancheorganisatie NVM, de Nederlandse Vereniging van Banken en de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Volgens de NVM-woordvoerder geven geldverstrekkers ,,vanwege de huidige economische situatie'' minder snel hoge hypotheken af. Een daling van de huizenprijzen kan daarvan het gevolg zijn.

Directeur H. Blocks van de Nederlandse Vereniging van Banken heeft nog geen concrete cijfers, ,,maar mijn water zegt dat banken inderdaad voorzichtiger zijn geworden met de echte piekfinancieringen''.

Volgens directeur K. Schiffer van de Hypotheek Garantie maken banken en verzekeraars de laatste twee jaar steeds meer gebruik van de voorschriften van de NHG. Die stellen voor geen hypotheken af te geven die hoger zijn dan vier à 4,5 keer het bruto jaarsalaris van de huizenkoper. Volgens Schiffer werden twee jaar geleden nog met gemak hypotheken verstrekt van zes à zeven keer het jaarsalaris.

De Hypotheek Garantie gaat alleen op voor hypotheken beneden 420.000 gulden. Het percentage van die hypotheken die volgens de normen van de NHG afgesloten worden, is gestegen van 25 naar 50 procent. Hoewel de NHG geen cijfers heeft over hypotheken van boven 420.000 gulden, ziet Schiffer wel dat geldverstrekkers voorzichtiger worden: ,,Zo hebben de Nederlandse Vereniging van Banken en hypotheek-adviesorganisaties de eigen gedragscodes aangepast aan onze regels.'' Volgens Schiffer heeft het verstrekken van buitensporig hoge hypotheken de afgelopen jaren prijsopdrijvend gewerkt. De stijging van de huizenprijzen zal volgens hem verminderen wanneer de consument minder te besteden heeft.

Hoogleraar vastgoedkunde P. Eichholtz verwacht ,,een prijsdrukkend effect'' wanneer banken hun consumenten minder financiële vrijheden gaan verstrekken. ,,Maar de woningmarkt reageert soms op een wijze die niet te voorspellen is met economische wetmatigheden. Ik verwacht in ieder geval geen al te snel effect op de prijzen.''