Amsterdam wil toch fotomuseum

Het op te richten Fotografie Museum Amsterdam (FMA) moet wel subsidie krijgen. Dat vindt het college van B en W, dat daarmee het advies van de Amsterdamse Kunstraad terzijde legt.

De Kunstraad maakte twee weken geleden het ondernemingsplan van het FMA met de grond gelijk en adviseerde geld noch huisvesting beschikbaar te stellen. Cultuurwethouder S. Bruines, die meteen na verschijning al liet weten het advies naast zich neer te zullen leggen, wil het museum onderbrengen in het pand van het voormalig Museum Fodor en 1,3 miljoen voor de verbouwing beschikbaar stellen. Ook wil ze jaarlijks acht ton exploitatiesubsidie geven. Volgens Bruines heeft de Kunstraad onvoldoende oog voor het draagvlak binnen de museale wereld en de vakwereld voor een fotografiemuseum in Amsterdam. Ook doet het negatieve advies geen recht aan de keuze en plaatsbepaling van het FMA voor het belichten van de fotografie in een breed perspectief, aldus Bruines.