Aanklachten op grond van tv-registratie

De aanklager betaald voetbal heeft op grond van tv-beelden twee vooronderzoeken ingesteld naar aanleiding van elleboogstoten. Het betreft onbestrafte overtredingen van de Ajacied Ibrahimovic en de Vitesse-speler Cornelisse.

Sinds de invoering van een officiële aanklager, vijf jaar geleden, worden profvoetballers in Nederland steeds vaker achteraf geschorst voor een eerder begane overtreding. De aanklager beroept zich op tv-beelden die de bewuste speler in een kwaad daglicht stellen.

Volgens een woordvoerder van de KNVB zijn ,,de voetballers steeds kwetsbaarder door de veelheid aan programma's die de tv uitzendt. Een speler die op vrijdagavond een overtreding maakt, wordt hiermee op zaterdag, zondag en maandag nog eens geconfronteerd''.

De camera's van de NOS registreerden zondag, hoe de Ajacied Ibrahimovic zijn tegenstander Schoenmakers van FC Groningen een elleboogstoot gaf. Scheidsrechter Jol zag de overtreding niet. Op grond van de beelden heeft de aanklager van de KNVB informatie opgevraagd bij het bestuur van beide clubs, de betrokken spelers en de vier aanwezige (assistent)scheidsrechters in het Oosterpark.

Ibrahimovic was afgelopen donderdag ook betrokken bij een incident tegen Apollon Limassol. De Zweedse aanvaller maakte in het UEFA-Cupduel van Ajax een slaande beweging naar een Cyprioot. Ook deze overtreding werd niet gesignaleerd door de arbitrage. Op de tv was de overtreding duidelijk te zien. Een woordvoerder van de Europese voetbalbond kon vanmorgen geen uitsluitsel geven of de UEFA op grond van de tv-beelden maatregelen neemt tegen Ibrahimovic.

Cornelisse van Vitesse moet ook vrezen voor een schorsing. De verdediger wordt er van verdacht een elleboogstoot te hebben uitgedeeld aan PSV'er De Jong. Hij moest zaterdagavond met een bloeduitstorting onder zijn oog voortijdig naar de kant. Dit voorval wordt ook door de aanklager van de KNVB onderzocht.

NEC'er Schultz heeft een schikkingsvoorstel geaccepteerd van drie wedstrijden schorsing, waarvan een voorwaardelijk. Hij werd in staat van beschuldiging gesteld wegens gemeen spel tegen Fortuna Sittard. De aanklager kwam tot zijn besluit op grond van schriftelijke verklaringen van NEC, Fortuna en het arbitrale trio. Schultz maakte zaterdag een schoppende beweging naar zijn tegenstander Rook, die hem even daarvoor had geraakt en daarvoor zijn verontschuldigingen wilde aanbieden.

Ook de Spartaan Van der Meer ging akkoord met een schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal. Hij wordt voor twee wedstrijden geschorst, waarvan een voorwaardelijk. Van der Meer haalde zondag een doorgebroken speler van FC Twente onderuit.

De wedstrijden in het betaalde voetbal worden dit seizoen gekenmerkt door harde overtredingen die in de meeste gevallen niet worden bestraft door de arbitrage. De PSV'er Van Bommel kreeg geen gele of rode kaart voor een vermeende elleboogstoot in het gezicht van Bombarda van Willem II. En bij het bekerduel Fortuna-Vitesse trapte de Joegoslaaf Stefanovic van de bezoekende ploeg de Oostenrijker Landerl van de thuisploeg in het gezicht.

De overtreding van Stefanovic werd twee weken geleden niet gezien door de scheidsrechter. De aanklager eiste, op grond van de tv-beelden, een schorsing van acht duels. Stefanovic gaat niet akkoord met het schikkingsvoorstel. Trainer Koeman van Vitesse beloofde disciplinaire maatregelen als de tv-beelden duidelijk zouden maken dat Stefanovic een zware overtreding beging.