Vrijspraak `Tommy' wekt verwondering

De Hoge Raad in Indonesië heeft `Tommy', de jongste zoon van oud-president Soeharto, gisteren vrijgesproken in een geval van grondzwendel. In Jakarta is verbaasd gereageerd op de beslissing die in tegenspraak is met een eerder vonnis van dezelfde Hoge Raad.

De Indonesische Hoge Raad veroordeelde Tommy vorig jaar tot achttien maanden gevangenisstraf. De gewezen ondernemer en playboy verdween daarop spoorloos. De politie is al ruim een jaar vruchteloos op zoek naar Soeharto junior. Op 26 juli werd een van de opperrechters die Tommy hadden veroordeeld, het slachtoffer van een moordaanslag op klaarlichte dag waarvoor de politie de voortvluchtige zoon van Soeharto verantwoordelijk houdt.

De vice-voorzitter van de raad, H. Taufiq, repte gisteren van ,,nieuw bewijsmateriaal''. Dit zou uitwijzen dat Tommy, eigenaar van de supermarktketen Goro Batara Sakti, als commissaris niet de dagelijkse leiding had over het bedrijf en daarom niet verantwoordelijk was voor een frauduleuze grondruil met het staatsbedrijf Bulog, het openbare lichaam dat verantwoordelijk is voor de distributie van basisvoedsel in Indonesië.

Indonesian Corruption Watch noemde het verrassende besluit bij monde van coördinator Teten Masduki ,,de doodssteek voor ons rechtsstelsel''. Volgens Masduki ,,is nu wel gebleken dat we op het stuk van wetshandhaving niets kunnen verwachten van deze Hoge Raad, vooral niet als het gaat om corruptiebestrijding''.

Tijdens een hoorzitting in het parlement noemde minister van Justitie Yusril Ihza Mahendra het jongste raadsbesluit ,,bevreemdend en zeer teleurstellend''. Minister Mahendra wees erop dat Tommy vorig jaar een gratieverzoek had ingediend bij de toenmalige president, Abdurrahman Wahid, en daarmee impliciet schuld had bekend. ,,De regering'', aldus de bewindsman, ,,moet dit raadsbesluit echter accepteren.''

De Indonesische topadvocaat Adnan Buyung Nasution noemde het besluit ,,stompzinnig'' en ,,een schadelijk precedent voor de rechtsspraak in Indonesië''.

Een woordvoerder van de politie zei dat de naspeuringen naar de verblijfplaats van Tommy onverminderd doorgaan.