Virenque

Een topsporter die openlijk de filantropie belijdt is verdacht.

In 1994 won Richard Virenque voor de eerste keer de bolletjestui in de Tour de France. In één klap werd Virenque Frankrijks ideale schoonzoon. Maar hij ambieerde meer. Hij besloot 250 duizend franse francs te schenken aan de kinderen van Rwanda. Het overhandigen van de cheque werd door persfotografen vastgelegd. Virenque werd een filantropische popster. Hij kon niet meer kapot. Frankrijk lag aan zijn voeten. Zijn sponsor Festina spon er garen bij.

En nog was het hem niet genoeg. Vier jaar later maakte hij handig gebruik van de `affaire Festina' om door te groeien naar martelaarschap. De Affaire.

Willy Voet werd dus aangehouden aan de Belgisch-Franse Grens en meteen `in het kot gestoken'. Smokkel van medicamenten heette het aanvankelijk. Voet, Virenque's soigneur, vriend, tweede vader, biechtvader en wat al niet meer, was op weg naar Dublin. In 1998 startte de Tour in Dublin. Aanzienlijke hoeveelheden EPO, groeihormonen en wat dies meer zij, waren in zijn auto aangetroffen.

Virenque was geschokt toen hij het nieuws vernam.

,,Maar de spullen, de spullen zijn toch wel op tijd in Dublin?'' Volgens intimi was dit zijn eerste reactie.

De affaire. In de loop van die Tour verdween ploegarts Rijckaert achter de tralies, spoedig gevolg door ploegleider Roussel. Men begon te spreken van een goed gestructureerd dopingnetwerk bij de ploeg Festina. Ach, de Franse justitie moest ergens beginnen. Na twee weken achtte de Tour-organisatie het raadzaam om de Festina-renners uit te sluiten van verder deelname. Ook de Tour-organisatie moest ergens beginnen. Op dat moment claimde Virenque het martelaarschap: hij pleitte onschuld. Hijzelf verdween uit de Tour, de spandoeken met zijn naam erop bleven wuiven. Een ideale schoonzoon geef je niet zo maar op.

Twee jaar later, tijdens het geruchtmakende Festina-proces, zag men in Virenque het slachtoffer van een boos systeem. Hij was een gebruiker, geen dealer.

Vorige week moest ik opeens weer denken aan die cheque van 250 duizend francs. Virenque was één keer prominent in beeld tijdens een bergetappe in de Vuelta. Virenque rijdt nu voor Domo-Farm Frites. Aan die cheque zat een luchtje. De gift was hem ingefluisterd. Festina zag er toen een prima methode in om het imago van het bedrijf te versterken. De actie had Richard geen centime gekost.

Al vertrekt Virenque morgen, met een vrachtwagen vol Farm Frites naar Afghanistan om de nood in de vluchtelingenkampen te lenigen, op mij zal het geen indruk maken.

    • Peter Winnen