Vedior treft lot Numico na winstalarm

De koers van uitzendconcern Vedior onderging vanochtend een zelfde lot als vitamineproducent Numico op maandag. Nadat Vedior vanochtend bekendmaakte zijn winstprognose over 2001 niet te zullen halen, ging de koers van het uitzendbedrijf in een eerste reactie met meer dan 25 procent onderuit.

De aanslagen van 11 september zijn voor Vedior aanleiding om een eerdere winstprognose los te laten. Volgens het concern zullen de aanslagen en aanverwante ontwikkelingen gevolgen hebben voor de omzet in de resterende maanden. In het derde kwartaal komt de groepsomzet op hetzelfde niveau uit als een jaar geleden, zo liet bestuursvoorzitter Martin weten. ,,Het is nog te vroeg om dit met een zekere graad van zekerheid te kwantificeren, maar we verwachten niet langer ons aanvankelijk streven van 1,17 euro winst per aandeel te realiseren'', zo maakte het ondernemingsbestuur tijdens een buitengewone vergadering voor aandeelhouders bekend.

Die vergadering werd onder meer uitgeschreven om een aantal nieuwe bestuursleden te benoemen. Tegen het middaguur noteerde Vedior 15 procent lager op 8,70 euro. Branchegenoot Randstad werd vanochtend meegesleept. Aan het begin van de middag stond het aandeel 13 procent lager op 10,25 euro. De koersdalingen van beide uitzendconcerns droegen in belangrijke mate bij tot een daling van de Midkap-index, de graadmeter van middelgrote fondsen. Die noteerde tegen het middaguur 3,8 procent lager op 369 punten.

De stemming bij de grootste ondernemingen op de beurs was vanochtend eveneens bedrukt. De AEX-index met de 25 grootste fondsen werd vooral naar beneden getrokken door het slechte sentiment in de uitgeefsector. Winstwaarschuwingen van de Amerikaanse uitgever McGraw-Hill en de Franse branchegenoot waren de boosdoeners. VNU – hoewel sinds de verkoop van de publieksbladen meer een marktonderzoeksbureau dan een uitgever – was vanochtend de grootste daler uit de toonaangevende beursgraadmeter. VNU verloor 10 procent op 26,80 euro. Elsevier was daarna de grootste daler. De Brits-Nederlandse uitgever ging met 8 procent onderuit tot 11,81 euro. De AEX-index zelf noteerde aan het eind van de ochtend 2 procent lager op 428 punten.

In New York sloot de beurs nagenoeg onveranderd. De Dow Jones-index liet 11 punten liggen op 8.837. De Europese effectenbeurzen namen vanochtend een afwachtende houding in.

Beleggers kijken met een schuin oog naar de Amerikaanse Fed. Verwacht wordt dat de Amerikaanse centrale bank opnieuw zijn rente zal verlagen. De meeste marktpartijen gaan er vanuit dat de rente met 0,5 procentpunt zal worden verlaagd. De rente komt dan op 2,5 procent, het laagste peil in ruim veertig jaar.

In Parijs kreeg advertentiebureau Havas een klap nadat het had laten weten in de eerste helft van het jaar verlies te hebben geleden en zijn winstdoelstelling te verlagen. De CAC40-index noteerde rond het middaguur 1,5 procent lager op 3.944 punten.

In Londen werd de dag positief begonnen. De FTSE-index, de toonaangevende beursgraadmeter van de City, stond in de morgen op een winst van 0,35 procent. Tegen het middaguur was deze winst omgeslagen naar een verlies van 49 punten op 4.736.