Vedior laat beurs schrikken

Vedior is vanochtend een kwart minder waard geworden nadat het uitzendconcern een winstwaarschuwing had gegeven. Tegen het middaguur trad enig herstel op en stond het aandeel 16 procent lager op 8,55 euro. Ook concurrent Randstad had te lijden van de Vediors bekendmaking en zag de koers met 13 procent dalen tot 10,25 euro.

Vedior (omzet in 2000: 6,6 miljard euro) kan de eerder verwachte winst van 1,17 euro per aandeel, na aftrek van goodwill en buitengewone lasten, niet waarmaken. De omzet in het derde kwartaal blijft naar verwachting op hetzelfde niveau als in dezelfde periode vorig jaar, maar de winst blijft staat onder druk. Het afgelopen halfjaar presteerde Vedior opvallend beter dan de markt.

De oorzaak voor de tegenvallende verwachtingen ligt in de vraag naar accountancy- en IT-specialisten in Amerika die in augustus en september verder is teruggelopen. Daarnaast leed Vedior onder de krimpende markt voor uitzendkrachten in Frankrijk, deze zomer. De ramp in de Verenigde Staten van 11 september jongstleden zullen de omzet de rest van het jaar drukken, hoewel nog niet bekend is in welke mate, aldus bestuursvoorzitter Tony Martin van Vedior op een buitengewone aandeelhoudersvergadering vanochtend.

Om kosten te besparen, zo zegt Vedior, zal het bedrijf zijn accountant KMPG uit Amstelveen vervangen door Andersen. Het komt zelden voor dat bedrijven van accountant wisselen.

Uitzendketen Randstad ziet nu nog geen aanleiding om de verwachtingen voor de rest van dit jaar bij te stellen. Het bedrijf ziet op dit moment nog niet veel veranderingen naar aanleiding van de aanslagen in de VS, opereert nauwelijks op de Franse markt en heeft niet, zoals Vedior, IT-specialisten in de VS.

Eerder dit jaar voerde Randstad een reeks bezuinigingsmaatregelen door als gevolg van tegenvallende resultaten in de VS. ,,Wij zijn al door een moeilijke periode gegaan'', aldus een woordvoerder van Randstad. ,,Alleen als de economie verder inzakt, zullen wij daar ook last van hebben, maar niet meer dan de rest van de uitzendbranche.''

Uitzendbureau Start zegt in een reactie nog niet te kunnen overzien of de ramp in de Verenigde Staten gevolgen heeft voor de resultaten.