Titel fusiekrant omstreden

De noordelijke dagbladen Drentse Courant/Groninger Dagblad en Nieuwsblad van het Noorden gaan als nieuwe fusiekrant verder onder de naam Dagblad van het Noorden. Dit heeft de Raad van Commissarissen gisteren besloten. De nieuwe gefuseerde krant zal begin april als ochtendblad gaan verschijnen.

De directie is van mening dat bij een nieuwe krant een nieuwe naam hoort; de Raad van Commissarissen deelde deze mening. De nieuwe titel is zeer tegen de zin van de redactie van het Nieuwsblad. ,,Dit is even slikken'', reageert chef vormgeving H. Kasemir. Hij vindt het ,,vreemd'' dat de Raad van Commissarissen allerlei onderzoeken terzijde schuift. ,,Daaruit bleek dat de titel Nieuwsblad van het Noorden veruit de sterkste merknaam was.''

In juli dreigden de redacties van het Groninger Dagblad en de Drentse hun medewerking aan de fusie stop te zetten, toen een extern bureau adviseerde dat de nieuwe krant ,,Nieuwsblad van het Noorden'' moest heten. Kasemir en zijn collega R. Hesseling pakten vrijdag uit protest tegen het verdwijnen van de 114 jaar oude krantentitel het voormalige redactiepand aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen met papier in. Aan de gevel hingen ze een groot spandoek met de tekst ,,Nieuwsblad bedreigd''. Redacteuren deelden gratis kranten en koffie en thee uit aan voorbijgangers. Kasemir had niet de illusie dat de ludieke actie de Raad van Commissarissen nog op andere gedachten zou brengen. ,,Maar we wilden begrip voor ons standpunt dat je een oude krantentitel niet zomaar de prullenbak in kunt gooien.''

Hoofdredacteur Geert Jan Laan van het Nieuwsblad had de Raad van Commissarissen in een brief nog gewezen op zijn ,,historische taak''. Het verdwijnen van de krantentitel is emotioneel moeilijk voor de redactie, zegt hij. ,,Bij het Groninger Dagblad hebben ze al eens een fusie meegemaakt, wij niet.'' Uit een enquête van de regionale omroep RTV Noord bleek dat 94 procent van de Nieuwsbladlezers Nieuwsblad van het Noorden de beste naam vonden voor de nieuwe krant. Bijna 70 procent van Groninger Dagblad-lezers had geen moeite met die oude titel voor de nieuwe krant.