Siemens/Motorola: samen sterk?

Een samenvoeging van de mobiele activiteiten van Motorola en Siemens kan een interessante combinatie opleveren. Een gefuseerde divisie voor mobiele telefoons zou na Nokia de grootste producent ter wereld zijn. Een joint venture van de twee op het gebied van de mobiele infrastructuur zou op de tweede plaats achter Ericsson belanden. Door samen te werken zouden de twee ook een echt mondiaal bereik krijgen. Zo'n deal zou op een optimistisch gestemde markt veel opwinding veroorzaken. Maar de markt is somber. De industrie voor telecomapparatuur bezwijkt bijna onder overcapaciteit. Beleggers willen dat die capaciteit snel teruggebracht wordt. Een combinatie van Motorola en Siemens zou dat doel niet bereiken. De activiteiten lijken eerder aanvullend dan overlappend. Siemens is bijvoorbeeld sterk in Europa en in GSM-technologieën; Motorola is sterk in de VS en in Azië.

Een deal op het gebied van de infrastructuur is moeilijker voor te stellen. Slechts een half dozijn bedrijven hebben de technologische expertise in huis die voldoet aan de stenge voorwaarden van de leidende telecombedrijven. Hier bevindt zich de echte waarde van de mobiele technologie en zijn de spelers minder snel bereid hun controle op te geven. Dat ligt anders bij de mobiele telefoons. Op de lange termijn kan overcapaciteit hier een structureel probleem blijken, omdat de drempel voor toetreding tot deze markt zo laag is. De omstandigheden zijn zo slecht dat het goed mogelijk is dat Motorola en Siemens op dit terrein bij elkaar kruipen. Dat kan vruchten afwerpen, maar beleggers moeten wel geduldig zijn.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Mike Monnelly