Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Een verslag van het bezoek van prins Willem-Alexander en zijn verloofde Máxima Zorreguieta aan de provincie Overijssel waarbij Enschede wordt overgeslagen. Wat krijgt het paar nog meer niet te zien? Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Valt Nederland te beschermen tegen terroristische aanslagen? Twee deskundigen maken een risico-analyse op het gebied van infrastructuur, communicatie en informatie. Ned.1, 20.31-21.01u.

Nova. Met een reportage over de lichting van de Koersk en een interview met ex-president van Pakistan Bhutto. Ook een gesprek met een vroegere medestander van Bin Laden die nu in de VS leeft met een nieuwe identiteit. Ned.3, 22.30-22.57u.

Máxima, de kennismaking. Samenvatting van het kennismakingsbezoek dat Máxima guieta en Willem-Alexander overdag brengen aan de provincie Overijssel (Zwolle, Diepenheim en Deventer). Ned.2, 18.30-18.55u.

Het elfde uur. Een gesprek met Tineke Netelenbos, minister van Verkeer en Waterstaat, over het fileprobleem en de vertragingen bij de NS. Verder schrijfster Elly Zuiderveld-Nieman van het duo Elly & Rikkert. Ned. 1, 21.37-22.23u.

DOCUMENTAIRES

Urbania. Portretten van een kwajongen die verandere in een goed mens, een Kroatisch vluchteling die fotomodel en kledingontwerper werd en een kapper die in de horeca ging werken. Ned. 3, 19.58-20.30u.

Hondenbanen. Eerste aflevering, waarin de zesjarige Tiger wordt gevolgd als hij samen met zijn baas 1500 schapen moet beschermen tegen aanvallen van beren in de bergen bij de grens van Alaska. Hazewindhond Gracie werkt als model voor een reclamebureau. NGC, 20.00-20.30u.

Andere Tijden. N.a.v. vijftig jaar televisie wordt de invloed van televisie op politiek belicht. Zie TV-Vooraf. Ned.3, 20.30-20.58u.

Look at Lolo. Het tragisch lot van borstenfenomeen Lolo Ferrari (130 centimeter omtrek). Zij stierf vorig jaar een eenzame dood in haar huis aan de Rivièra. Net 5, 21.50-22.50u.

Battlefields. Deel twee van serie over de militaire campagnes in WO II. Tijdens de Slag bij Cassino in 1944 in Italië bombardeerden de geallieerden het Benedictijns klooster waarin de Duitsers zich verschanst hadden. BBC 2, 22.00-22.50u.

Het derde oog. Mannen en vrouwen uit verschillende milieu's vertellen over de jaren voor 1940, over hun activiteiten tijdens de bezetting en hun ervaringen in de concentratiekampen. Canvas, 22.45-23.45u.

Playing the China Card. Tweede en laatste deel van Engelse documentaireserie over de verstandhouding tussen China en de Verenigde Staten in de afgelopen 50 jaar. De Chinese dissident Fang Lizhi wordt een symbool voor mensenrechten, zowel voor de Verenigde Staten als China. Een uitnodiging van Amerika voor zijn aanwezigheid bij een belangrijk diner, leidt tot groot verzet in China. Daarnaast wordt de aanloop en nasleep geanalyseerd van de tragedie op het Tiananmenplein, die bij het Amerikaanse volk, de pers en het congres leidde tot een oproep tot sancties. Ned.3, 0.00-0.52u.

AMUSEMENT

Barend & Witteman. Met Jeroen Krabbé en Harry Mulisch over de film The Discovery of Heaven n.a.v. Mulisch' boek De ontdekking van de hemel. Ned.3, 19.30-20.00u.

Busetas. Een cameraploeg registreert acht jongeren in de bus op vakantie in Spanje, onderworpen aan spelregels en beperkingen. Eerste aflevering. V8, 21.55-22.30u.

Starring. Regisseur Steven Spielberg vertelt over zijn nieuwe film, A.I. En de winnaars van de Gouden Kalveren, uitgereikt tijdens het slotgala van het Nederlands Film Festival. Yorin, 22.15-22.45u.

De Gids. Te gast zijn Kees van Twist, directeur van het Groninger Museum, Reinout Oerlemans en Gert-Jan Dröge. Ned.3, 23.13-23.50u.

50 JAAR TELEVISIE

De keus van de kijker. Avondvullend programma op Nederland 2 met de mooiste fragmenten uit vijftig jaar Nederlandse televisie.

Jeugd, van 19.02 tot 19.32 uur: Fabeltjeskrant; Swiebertje; Ja zuster, nee zuster; Hamelen en Stuif es in.

Evenementen, van 19.32 tot 20.25 uur: de maanlanding; Open het dorp; de 1,2,3-show; de Zonnebloemactie; het huwelijk van Beatrix en Claus; het eerste dominostenenrecord en de grote vredesdemonstraties.

Amusement, van 20.25 tot 21.22 uur: de Willem Ruis Show; De schreeuw van de leeuw; Johnny & Rijk; Snip & Snap en Eén van de acht.

Drama, van 21.22 tot 22.12 uur: Stiefbeen & Zn; Dagboek van een herdershond;Zeg 'ns Aaa; De kleine waarheid; `t Schaep met de 5 pooten en De stille kracht.

Informatie, van 22.12 tot 22.47 uur: Godfried Bomans op reis; de moord op president Kennedy; De tijd stond even stil; de watersnoodramp; Ischa en de Bijlmerramp.

Cabaret en satire, van 22.47 tot 23.22 uur: Farce Majeure; Simplisties Verbond/Koot en Bie; Zo is het toevallig ook nog eens een keer; Jiskefet en Wim Kan.

Sport, van 23.22 tot 23.50 uur: de finale van het EK voetbal 1998; Nederland-Rusland; Joop Zoetemelk wint de Tour de France; de Elfstedentocht 1985; Johan Cruijff als fenomeen; de finale van de Europacup 1970, Celtic-Feyenoord.

Cultuur, van 00.13 tot 01.07 uur (van 23.50 tot 00.13 wordt de thema-avond onderbroken door een uitzending van het Journaal): Toppop; een duet van Brigitte Kaandorp en Herman Finkers en het afscheidsconcert van Doe Maar.

FILM

Point Break (Kathryn Bigelow, 1991, VS). Politiethriller waarin undercover-agent Keanu Reeves zich onder stoere surfers begeeft, moet het vooral hebben van actiescènes voor surfers en parachutespringers. Met Patrick Swayze als maniakale schurk. Regisseuse maakte eerder het opmerkelijke Blue Steel. Zie ook Film-Vooraf. SBS6, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

Feast of July (Christopher Menaul, 1995, VS/Engeland). Prestigieus, door het koppel Merchant/Ivory geproduceerd, weelderig vormgegeven periode-drama over gevallen vrouw (Embeth Davidtz) die wordt opgevangen in Victoriaans huishouden met drie rivaliserende zonen. RTL5, 22.00-0.10u., onderbroken door reclame.

Agnes Cecilia – en sällsam historia (Anders Grönros, 1991, Zweden). Avonturenfilm waarin een weesmeisje naar familie zoekt. Morgen, ZDF, 6.00-8.05u., nagesynchroniseerd.

Ercole / Hercules (Luigi Cozzi, 1983, Italië/VS). Relatief moderne, mythologische spektakelfilm smaakt als een videospelletje. Met Lou (de Hulk) Ferrigno. Morgen, SBS6, 13.30-15.00u.

.Madelief: Krassen in het tafelblad (Ineke Houtman, 1998, Nederland). In eerste speelfilm, na twee tv-series, is de aan Guus Kuijer ontleende titelheldin tien jaar. Ze leert na de dood van oma het platteland en opa (Rijk de Gooyer) pas goed kennen. Morgen, Ned.3, 13.45-15.10u.

Father's Day (Ivan Reitman, 1997, VS). Robin Williams en Billy Crystal leren het vaderschap kennen in geflopte Hollywood-remake van Franse komedie Les compères (Francis Veber, 1983). Nastassja Kinski zegt tegen beiden dat zij de vader zijn van haar weggelopen tienerzoon. Morgen, ARD, 14.05-15.40u., nagesynchroniseerd.

Das alte Försterhaus (H. Philip, 1956, West-Duitsland). Mislukte komische Heimatfilm over noodlijdende herberg die dankzij jazz-muziek overeind krabbbelt. Morgen, ZDF, 14.05-15.35u.

Paulie (John Roberts, 1998, VS). Door Spielbergs DreamWorks vervaardigd avontuur over pratende papegaai met vliegangst. Hij gaat vanuit een dierenlaboratorium op zoek naar het stotterende meisje bij wie hij ooit woonde. Gastrol van Gena Rowlands. Morgen, ARD, 15.40-17.05u., nagesynchroniseerd.

Grün ist die Heide (Harald Reinl, 1972, West-Duitsland). Door Rob Houwer geproduceerde remake van de gelijknamige Heimat-operette uit 1932. Drie vrienden, onder wie Roy Black, op vakantie in de natuur. Morgen, ZDF, 17.30-18.54u.

RADIO

Kunststof. TV-vrouwen over vijftig jaar televisie in Nederland. Vandaag Ellen Blazer, jarenlang producente bij de VARA-televisie en het brein achter de programma's van Sonja Barend. Ook zijn uitgenodigd: Walter van der Kooij, mediarecensent van De Groene Amsterdammer en Programmamaker/presentator Jeroen Pauw. Radio 1, 19.00-20.00u.

Is dit nog wel jazz? Eerste deel van de Avond van de Kortste Nacht, geregistreerd op 16 juni op het SJU Jazzpodium in Utrecht. Optredens van pianist Michiel Scheen, trio Osmosis en trio On the line. Radio 4, 19.00-20.00u.

De Avonden. Het literair variété van Music-Hall, met medewerking van Thomas Verbogt, Arjen Duinker, Jan Stavinoha en Bert Klunder. Muzikale bijdragen van het Music-Hall orkest en de zangeres Monique Klemann. Na elf uur een gesprek met de schrijver Faoud Laroui. Over het verband tussen de islam en de aanslagen in Amerika. Laroui werd geboren in Marokko, studeerde in Parijs en werkt thans aan de Vrije Universiteit. Bij uitgeverij Van Oorschot verscheen onder meer het essay Vreemdeling aangenaam. 747 AM, 22.02-24.00u.

MadiwodoVpro. In serie over codes de genetische code: de ontrafeling van het menselijk genoom. 747 AM, morgen, 11.02-12.00u.