Schiphol neemt massaal vijltjes in

De marechaussee op Schiphol heeft in een paar weken een indrukwekkende hoeveelheid zakmessen, schaartjes en vijltjes verzameld. Door de nieuwe veiligheidsmaatregelen zijn sinds de aanslagen in VS duizenden scherpe voorwerpen in beslag genomen.

Volgens een woordvoerster van Schiphol probeert de luchthaven mensen vooraf via teletekst en internet te informeren over de nieuwe maatregelen. Als reizigers toch nagelvijltjes of iets dergelijks meebrengen, wordt hen bij de incheckbalie verzocht deze alsnog in de koffers te doen. Toch lapt een aantal klanten ook dit advies aan zijn laars, wat leidt tot opstoppingen en irritatie bij de handbagagecontrole.

De imposante metalen verzameling bij de afdeling gevonden voorwerpen is vooral ontstaan in de eerste dagen na de aanslagen. ,,Het verliep toen nog allemaal een beetje rommelig. Nu kunnen mensen bij de handbagagecontrole de voorwerpen in een envelop doen. Wij sturen ze dan gratis naar het huisadres. Of mensen kunnen afstand doen'', aldus de woordvoerster.

Alle voorwerpen die zijn achtergebleven op Schiphol worden standaard drie maanden bewaard. Daarna gaat alles naar veilinghuis De Eland in Amsterdam.