Scheepbouwer gaat eerder aan de slag bij geplaagd KPN

Ad Scheepbouwer treedt per 1 november aan als bestuursvoorzitter van KPN. Dat is sneller dan verwacht. Formeel moest Scheepbouwer tot 1 januari zijn contract uitdienen als topman van postconcern TPG.

Scheepbouwer (57) wordt bij TPG opgevolgd door de 40-jarige Peter Bakker, de huidige financiële bestuurder van het bedrijf. De raad van commissarissen van TPG heeft dit gistermiddag bekendgemaakt.

Scheepbouwer is de opvolger van Paul Smits, die begin september, na het mislukken van fusiebesprekingen met Belgacom en aanhoudende kritiek van aandeelhouders, besloot op te stappen als bestuursvoorzitter. Smits, die lid blijft van KPN's raad van bestuur, zal tot 1 november aan het telecomconcern leiding blijven geven.

Onder het bewind van Smits is de beurskoers van KPN dramatisch gedaald, van ruim 70 euro tot ongeveer 3 euro per aandeel. De nettoschuld van KPN is het afgelopen anderhalfjaar gestegen tot 23 miljard euro door investeringen in geavanceerde mobiele telefonie (UMTS of 3G). Met de sanering van de schulden wordt minder vooruitgang geboekt dan gehoopt.

Vrijdag zal over de aanstelling van Scheepbouwer worden gestemd tijdens een bijzondere aandeelhoudersvergadering in Amsterdam. Scheepbouwer is vrijwel zeker van zijn positie omdat de Nederlandse staat – met een derde van de aandelen grootaandeelhouder van KPN – achter de benoeming staat. Ook banken zijn verheugd over de komst van Scheepbouwer. Een bankenconsortium gaf KPN vorige maand, vlak nadat Scheepbouwers benoeming bekend werd, een kredietfaciliteit van 2,5 miljard euro (6,1 miljard gulden). Wel heeft Scheepbouwer de banken grotere invloed moeten geven bij het nemen van strategische beslissingen in ruil voor de lening. De komende bestuursvoorzitter verklaarde begin vorige maand dat hij de tijd wil nemen om alles op een rijtje te zetten. Scheepbouwer komt uiterlijk in januari met zijn blauwdruk voor het telecombedrijf.