`Raak me aan' gaat Turkse overheid te ver

De Turkse Raad voor de Media heeft het televiesiestation SHOW TV een uitzendverbod van een dag opgelegd als straf voor het spelprogramma `Raak me aan'. In het programma legt een aantal deelnemers hun hand op een fonkelnieuwe auto. Degene die het zijn hand het langst laat liggen, mag de auto mee naar huis nemen. In Turkije is het programma razend populair, al was het maar omdat sinds de economische crisis die het land treft, steeds minder Turken zicht hebben op zo'n mooie nieuwe auto.

Maar de vasthoudendheid van de deelnemers staat, aldus de mediaraad, op gespannen voet met de menselijke waardigheid. Het is niet ongebruikelijk dat de handopleg-sessie zo'n twee tot drie dagen duurt. Tijdens de strijd om de auto zijn verscheidene deelnemers flauwgevallen. Anderen gingen hallucineren en in een aantal gevallen kregen de handopleggers te lijden van hartritmestoornissen.

Het is niet de eerste keer dat de toezichthouder voor de media Turks amusement op de televisie aanpakt. Zo bond hij een aantal maanden geleden al de strijd aan met de reality-soap Biri bizi gözetliyor (Iemand kijkt naar ons). In deze reality-soap, gedeeltelijk geïnspireerd door het Nederlandse Big Brother, begonnen, zo vonden de raad, de jongens en meisjes in het huis het samen toch wel erg gezellig te krijgen. Met name de erotische spanning tussen een jonge jongen en een oudere vrouw, nota bene gescheiden, was volgens de raad in strijd met de normen en waarden waar de Turkse maatschappij op gefundeerd dient te zijn.