Point break

Ze schuimen de kusten van Californië, Australië en Hawaii af op zoek naar de perfecte golf, de fanatieke surfers uit de actiefilm Point Break. De mythevorming rond deze surfers wordt nog wat meer gevoed door hen van idealistische motieven te voorzien: terwijl ze hun sport beoefenen, schoppen ze naar eigen zeggen eigenlijk tegen `het systeem'.

Om hun eindeloze zomer te bekostigen, plegen de vier surfers bankovervallen, zodat ze helemaal van niemand meer afhankelijk zijn. Ze noemen zich `The ex-presidents of the United States', omdat ze maskers dragen van Nixon, Reagan, Johnson en Carter terwijl ze de kas plunderen. ,,I'm not a crook!'', roept `Nixon' gevat terwijl hij zijn blote kont laat zien aan verschrikte klanten om snel weer terug te keren naar zijn vrijstaat in de branding.

Regisseuse Kathryn Bigalow (Strange Days) houdt de vaart er zoals altijd goed in. De hyperbool zegeviert, waardoor de vele ongeloofwaardige wendingen eigenlijk best te pruimen zijn. Patrick Swayze als `the macho asshole with a death wish' en Keanu Reeves als ambitieuze FBI-agent spelen verrassend gedreven, Swayze lijkt met zijn verwilderde blik en woeste haardos zelfs een beetje op Kurt Russell. En de sigarenkauwende Gary Busey, altijd goed voor een paar mooie scènes, laat ook hier weer alle remmen los.

Het handelsmerk van Keanu Reeves is zijn lijzige voorkomen, alsof hij met zijn gedachten altijd heel ergens anders is dan bij het scenario. Maar in Point Break speelt hij even manisch als de surfersgroep waarin hij infiltreert. Hun testosteronverslaving wordt door Bigalow afwisselend geromantiseerd en bekritiseerd. Het zijn misschien schurken, maar wel aardige schurken, met gevoel voor spiritualiteit en schoonheid. Schreeuwen kunnen ze ook. Terwijl immense golven het scherm vullen, glijden er wéér van die joelende surfers doorheen.

Ook zien we ze in actie onder het licht van de maan, zodat de druppels op de benen van stoere surfster Lori Petty mooi worden uitgelicht. Van één waterdruppel naar een Australische reuzengolf is een kleine stap in een film waar scenariotechnisch nogal wat op aan te merken is, maar die de mankementen met een vloedgolf van bravoure weet te overspoelen.

Point Break (Kathryn Bigalow, 1991, VS), SBS6, 20.30-22.40u.

    • Mariska Graveland