Niet-werkende vrouw is geen luxepaardje 1

Staatssecretaris Verstand (Emancipatie) en maandblad Opzij bestempelen de vrouw als luxepaardje, nu uit het in deze krant van 10 september genoemde onderzoek van Trouw naar voren is gekomen dat veel vrouwen zich geen zorgen maken over hun financiële afhankelijkheid van de man.

Nu ook het aandeel van de Nederlandse vrouw in de arbeidsmarkt in vergelijking met andere Europse landen achterblijft, begaan Verstand en Opzij-hoofdredacteur Dresselhuys de zonde van het tot norm voor iedere vrouw verheffen van hun eigen ideologie: alle vrouwen aan het (betaalde) werk. Zij kunnen of willen niet inzien en ook niet accepteren dat er vrouwen zijn die er bewust voor kiezen om niet te werken.

Veel stellen realiseren zich heus dat het zelfs een luxe is om ervoor te kunnen kiezen dat een van de partners minder gaat werken of zelfs helemaal stopt om thuis te kunnen zijn voor de kinderen. Een groot aantal werkende stellen met kinderen hebben die keuze om financiële redenen niet.

Verstand en Dresselhuys hoeven echter niet te wanhopen. Met de participatie van de vrouw op de arbeidsmarkt komt het goed dankzij de inmiddels beruchte tucht van de markt. Door de torenhoge huizenprijzen en bijbehorende hypothecaire financieringen zijn voor veel stellen de maandelijke lasten tot aan de lippen gestegen.

    • Mr. Jac.P. Buiteman