MVV vraagt uitstel van betaling aan

De Maastrichtse eerstedivisieclub MVV staat op het randje van een faillissement. Het bestuur van de stichting MVV heeft gisteren bij de rechtbank in Maastricht uitstel van betaling aangevraagd.

MVV heeft een direct opeisbare schuld van 3,1 miljoen gulden. Het tekort voor het lopende seizoen bedraagt nog eens 3 miljoen gulden. De situatie is precair sinds huisbankier SNS-bank vorige week de rekening van de stichting MVV blokkeerde.

De club, opgericht in 1901, heeft geen geld meer voor het betalen van de salarissen van spelers en medewerkers over de maand september, bevestigt MVV-directeur W. van Wouw. Volgens hem zou het voor de SNS-bank wel ,,eventueel bespreekbaar'' zijn de benodigde 500.000 gulden voor de salarissen voor te schieten.

Het verzoek om uitstel van betaling dient donderdag. Als de aanvraag wordt gehonoreerd komt er een bewindvoeder die de levensvatbaarheid van de club gaat onderzoeken. Van Wouw hoopt dat een faillissement kan worden voorkomen. Hij denkt aan mogelijke financiële steun van gemeente, SNS-bank, bedrijfsleven en de stichting Geusselt. Die stichting is eigenaar van het stadion. In de stichting zijn de gemeente en het Sociaal Fonds Bouwnijverheid vertegenwoordigd.

De eerste problemen ontstonden, volgens Van Wouw, anderhalf jaar geleden toen de SNS-bank de kredietfaciliteit voor de club terugbracht van 2,5 miljoen gulden tot 5 ton. Dat gebeurde vlak nadat de gemeenteraad van Maastricht in 1999 ,,voor de laatste keer'' 2 miljoen gulden steun aan MVV had overgemaakt. Van Wouw: ,,Daarna volgde een verliesgevend jaar, mede door de degradatie. Het tekort in het afgelopen seizoen liep op tot 1,7 miljoen gulden.'' De club zat vast aan contracten uit de periode dat MVV in de eredivisie speelde. Daar stonden, eenmaal terug in de eerste divisie, minder inkomsten tegenover.

Van Wouw zegt de situatie niet helemaal somber in te zien. Drie, niet met namen genoemde, particuliere investeerders, zouden bereid zijn 6 miljoen gulden op tafel te leggen voor de komende periode. Van Wouw: ,,Hun voorwaarde is dat eerst de 3 miljoen gulden schuld uit het verleden moet zijn afbetaald. Ik hoop op steun van bijvoorbeeld gemeente, stichting Geusselt en het bedrijfsleven in aanmerking. Voorts krijg ik veel emotionele reacties sinds wij gisteren onze problemen wereldkundig hebben gemaakt. Ik ben al gebeld door een particulier die bereid is 1.5 miljoen gulden te investeren.''

De problemen bij MVV openbaren zich twee jaar na de laatste reddingsoperatie voor `us MVV'ke'. In 1999 legde de gemeente 2 miljoen gulden op tafel. De gemeente droeg bovendien 10 miljoen gulden bij in de ontwikkeling van De Geusselt, een onroerend-goedproject rond het gelijknamige MVV-stadion. Op kosten van de exploitatie van het project werd MVV voor 1,5 miljoen gulden gesponsord en kreeg het verouderde stadion een opknapbeurt voor 7 miljoen gulden.

De eigenaar van het stadion, stichting Geusselt, met twee wethouders in het bestuur, betaalde ook nog een ,,bijdrage'' van twee miljoen gulden aan MVV. Voorts werd de huur van de armlastige club kwijtgescholden.

Volgens Van Wouw, die pas sinds juni directeur is van MVV, speelt vooral de veranderde houding van huisbankier SNS de club parten. De bank stelt zich, volgens Van Wouw, harder op sinds het vertrek van MVV-fan en Maastrichtenaar W. Blind uit de raad van bestuur van de bank. ,,Blind droeg MVV een warm hart toe.''