Michael Jordan is niet bang om af te gaan

Michael Jordan is nergens bang voor. Niet voor nederlagen, bijtende kritiek, fysieke problemen of voor nieuwe NBA-grootheden als Kobe Bryant (Los Angeles Lakers) en Tracy McGrady (Orlando Magic). Aan de vooravond van zijn tweede rentree op het hoogste basketbalniveau ter wereld is hij nog het minst bang om af te gaan.

,,Ik vrees de uitdaging niet'', zei de 38-jarige Jordan gisteren tijdens zijn eerste persconferentie sinds hij vorige week officieel zijn dienstverband bij Washington Wizards had bekendgemaakt. ,,Veel mensen denken dat ik mijn naam en reputatie te grabbel ga gooien. Ik sta daar absoluut niet bij stil. Als ik faal, faal ik. Ik grijp mezelf dan bij elkaar en ga verder met mijn leven. Wat er ook gebeurt, niets of niemand kan mijn zes NBA-titels nog wegnemen.''

Jordan zei in Washington heel goed te beseffen dat hij van de bescheiden Wizards, die in de laatste dertien jaar geen enkele playoffwedstrijd wonnen, niet al te veel mag verwachten. Zijn nieuwe ploeg zette vorig seizoen slechts negentien wedstrijden in winst om.

,,Bij de Chicago Bulls was ik gewend aan winnen en aan domineren. Dat werd in elke wedstrijd verwacht. Bij de Wizards wordt er niets verwacht. Niemand eist van ons dat we even vijftig wedstrijden gaan winnen. Zelfs dertig is niet aan de orde, naar wat ik hoor in en rond de club. Maar ik weet zeker dat het veel beter kan dan negentien overwinningen en 63 nederlagen.''

Jordan, die tien keer topscorer was in de de Noord-Amerikaanse profbasketballiga, zei dat hij terugkeert om later geen spijt te krijgen. ,,Het jeukt al een tijdje. En ik wil niet mijn verdere leven last blijven houden van die jeuk. Natuurlijk weet ik dat ik geen 25 jaar meer ben. Maar fysiek voel ik dat ik het NBA-niveau nog aankan.''

Michael Jeffrey Jordan, die als mede-eigenaar van de Wizards is gestopt, kwam een contract voor twee jaar overeen. Door het salarisplafond is er maar een jaarbedrag van 2,5 miljoen voor hem beschikbaar. Een schijntje in vergelijking met het salaris dat hij in zijn laatste seizoen bij de Bulls verdiende: ruim 80 miljoen gulden. Zijn eerste jaarsalaris bij de Wizards schenkt Jordan volledig aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen in New York en Washington.

,,Ik doe het niet voor het geld'', benadrukte de publiekstrekker van de Washington Wizards. Jordan kampte in de aanloop naar het nieuwe seizoen met tal van blessures: twee gebroken ribben, rugklachten en knieletsel. ,,Op dit moment ben ik honderd procent fit. Ik ben helemaal voorbereid op een slopend seizoen.''

De Amerikaanse profbasketbalcompetitie begint op dinsdag 30 oktober. Los Angeles Lakers, de kampioen van vorig seizoen, begint met een thuiswedstrijd in het Staples Center van Hollywood tegen de Portland Trail Blazers. De Washington Wizards spelen dan in New York tegen de Knicks. In de zogenoemde preseason-games beginnen de Wizards met Jordan volgende week donderdag in Detroit tegen de Pistons.