Man van snelle expansie

Met de benoeming van drs. ing. M.P. (Peter) Bakker (40) als topman van het post- en logistiekconcern TPG heeft het bedrijf een man binnengehaald die de architect is geweest achter de snelle expansie van TPG. De 40-jarige Bakker is de opvolger van Ad Scheepbouwer. Vorige maand werd bekend dat Scheepbouwer overstapt naar telecombedrijf KPN, dat in grote financiële moeilijkheden verkeert.

Bakker begint zijn loopbaan als bestuursvoorzitter per 1 november. Hij is sinds 1991 werkzaam bij TPG en fungeert sinds 1998 als financieel topman. De voorzitter van de raad van commissarissen M. Tabaksblatt is ervan overtuigd dat Bakker de juiste man is voor de plek die begin september plotseling vrijkwam. ,,In de afgelopen vijf jaar heeft hij een kernrol gespeeld in de internationale expansie en beursnotering van de groep'', aldus Tabaksblatt over de nieuwe topman. ,,Zijn leiderschap zal TPG helpen zijn toonaangevende positie in post, express en logistiek te versterken.''

Na zijn militaire dienst, waar hij werd opgeleid voor de inlichtingendienst, studeerde Peter Bakker in het midden van de jaren tachtig bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, met de specialisaties marktanalyse en interne organisatie. Tijdens en na zijn studie werkte hij onder meer als bedrijfseconomoom en automatiseerder voor TS Seeds Holding.

In 1991 trad Peter Bakker op 30-jarige leeftijd in dienst bij het postbedrijf, dat toen nog onder de naam PTT Post door het leven ging. Hij bekleedde verschillende functies bij het bedrijf en werkte zich onder meer omhoog als financial controller en als financieel directeur van de pakketservice van PTT Post.

In 1997 werd Bakker in de raad van bestuur opgenomen. Daar werd hij verantwoordelijk voor de integratie van TNT en PTT Post. Ook was Bakker betrokken bij de ontvlechting van PTT Post en KPN Telecom. Bovendien was Bakker verantwoordelijk voor de beursgang van TPG.

TPG liet gisteren weten dat er nog geen opvolger is voor Bakker. De raad van commissarissen is nog op zoek naar een nieuwe financiële topman. Over zijn benoeming tot hoogste man bij TPG, inmiddels een bedrijf met 135.000 werknemers in 58 landen, zei Bakker gisteren dat hij zal ,,zorgen voor continuïteit van de managementstijl''.