LTU heeft tot eind 2002 voldoende geld

De Duitse chartermaatschappij LTU, waarin Swissair een belang van 49,9 procent heeft, liet vanochtend weten dat alle vluchten volgens schema worden doorgevoerd. ,,Alles verloopt volgens plan'', aldus een woordvoerster van de maatschappij in Düsseldorf. De verliesgevende maatschappij zegt geen acute liquiditeitsproblemen te verwachten. Er zou voldoende geld zijn tot het einde van het jaar.

Die inschatting deelt ook Ernst Schwanhold, minister van Economische Zaken in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Schwanhold is vorige week al begonnen aan een reddingsoperatie voor de Duitse maatschappij. Er worden inmiddels gesprekken gevoerd tussen deelstaat, LTU en partijen die eventueel bereid zijn het belang van Swissair over te nemen. De deelstaat zelf overweegt deel te nemen aan een overbruggingskrediet. Een handicap bij de speurtocht naar nieuwe aandeelhouders vormt de Duitse wetgeving die vereist dat minimaal 50,1 procent in Duitse handen blijft.

LTU verloor vorig jaar 224 miljoen euro bij een omzet van 2,2 miljard. Een reorganisatie moet dat verlies dit jaar halveren. Swissair zou tot 2005 de verliezen van LTU voor haar rekening nemen. Deze zomer maakte Swissair nog 76,7 miljoen euro over aan LTU, de volgende kapitaalinjectie was voorzien voor begin volgend jaar. De Rewe-groep (detailhandel en toerisme) heeft een belang van 40 procent in LTU. Verzekeraar Axa Colonia en bank Sal. Opphenheim hebben de overige 10 procent in handen.