Louis van Gaal twijfelt over aanblijven

Louis van Gaal weet nog niet of hij bondscoach blijft. Hij verwoordde zijn twijfel gisteren op de persconferentie voor de wedstrijd tegen Andorra van aanstaande zaterdag.

Van Gaal benadrukte nog eens dat hij bondscoach is geworden om met Oranje de wereldtitel te veroveren. Na de uitschakeling voor het WK van 2002 tegen Ierland resteert binnen de looptijd van zijn contract alleen nog het mondiale toernooi in 2006 in Duitsland. ,,En ik weet niet of ik wel zo lang wil wachten. Daarnaast hangt veel af van de KNVB.''

Het beoogde volgende `evaluatiemoment' met Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de voetbalbond, staat gepland voor juni volgend jaar. Aan het einde van die maand loopt het eerste deel van zijn contract af. Van Gaal tekende na afloop van het EK 2000 bij de KNVB een verbintenis van drie delen.,,Technisch en tactisch vind ik dat mezelf niets valt te verwijten. Er was veel te doen over de wissels tegen Ierland. Ik vind dat nog steeds heel goede wissels. Alleen, achteraf kun je zeggen dat het niet allemaal goede wissels waren, dat heb ik ook tegen de spelers gezegd.''

Maar daarom stapt hij niet op. ,,Het gaat er ook om wat ik er zelf als persoon van vind. Ik ben heel teleurgesteld. We wilden wereldkampioen worden en dus hebben we, spelers en coach, gefaald nu we niet eens naar het WK gaan.''

Het duel van zaterdag met Andorra in Arnhem (de laatste in de plaatsingsreeks voor het WK) heeft zo op het oog geen waarde meer. Zeg dat echter niet tegen Van Gaal. Hij benadert de wedstrijd als alle andere. Daarom zijn er `gewoon' twee geheime trainingen in Hoenderloo.

,,Het is geen verplicht nummer'', meende Van Gaal. ,,Er zijn nu al tussen de 18.000 en 20.000 kaarten verkocht, die mensen moeten we wat tonen. Het Nederlands elftal leeft.'' De coach stelde bovendien dat de spelers wel wat willen laten zien, zeker spelers als Ricksen, Sikora, Petta en Seedorf. Debutanten riep hij niet op. ,,Ik kan toch niet allemaal jonge spelers oproepen? Van der Vaart en Janssen blijven bij Jong Oranje, dat het EK kan halen. Zij moeten daar de kar trekken.''

Davids keert terug bij Oranje na zijn dopingstraf. Van Gaal, die niet kan beschikken over de spelers van Barcelona, Makaay en Stam, houdt vast aan de ervaren spelers als Numan, Bosvelt en Van Hooijdonk. Hij waarschuwde wel doelman Westerveld, die bij Liverpool op de tribune zit. ,,Als hij niet snel een andere club vindt, moet hij niet meer op een selectie rekenen.''

Op zaterdag 10 of woensdag 14 november speelt het Nederlands elftal in en tegen Denemarken een vriendschappelijke interland. Nederland oefent verder tegen Engeland en Spanje. Voorlopig komen er geen andere wedstrijden in de plaats van de geschrapte oefenduels met Brazilië en Frankrijk.

De selectie, doel: Van der Sar (Fulham), Westerveld (Liverpool); verdediging: Ricksen (Glasgow Rangers), Melchiot (Chelsea), Hofland (PSV), Van Bronckhorst (Arsenal), Numan (Glasgow Rangers); middenveld: Bosvelt (Feyenoord), Davids (Juventus), Landzaat (Willem II), Seedorf (Internazionale); aanval: Hasselbaink (Chelsea), Van Hooijdonk (Feyenoord), Zenden (Chelsea), Van Nistelrooy (Manchester United), Sikora (Vitesse), Petta (Celtic).