Heeft Kruidvat ook een pilletje voor zangers?

Kruidvat, de drogist die zoveel verbazend goedkope klassieke platen verkoopt, begint dit jaar in een aantal steden ook met goedkope concertseries. De bedoeling is om aankomende, nog aarzelende klassieke muziekliefhebbers over de drempel van de concertzaal te helpen. Gisteravond in Utrecht lukte het nog niet erg. In Vredenburg, toch al een erg laagdrempelige zaal, zaten 300 mensen. Op het podium zaten er 110: musici uit Slovakije, koorleden uit de Oekraïne en vier solisten gaven een uitvoering van Verdi's Requiem.

De akelig lege zaal was niet het enige probleem voor organisator Rob Groen. De bas Taras Shtonda had geen werkvergunning gekregen. Zijn vervanger Wout Oosterkamp lag echter met 40 graden koorts in bed. Uiteindelijk zong Henk van Heijnsbergen, lid van het Groot Omroepkoor. En de alt Alla Gorobtsjenko had een keelontsteking en ook koorts. Ze zong toch, af en toe met wat ondersteuning vanuit het koor, maar ze zat er verder sip bij. ,,En dat bij een concert van een winkel met pilletjes'', zei Groen vertwijfeld in de pauze. Gorobtsjenko gaat vandaag naar de dokter en Groen kan op zoek naar een nieuwe alt voor de volgende concerten, die toch al wisselende casts hebben.

In andere steden zal de publieke belangstelling groter zijn. ,,Het wordt een succes, dit is een gat in de markt'', zegt Groen monter. Niettemin is een Kruidvat-gala met het Residentie Orkest en Jaap van Zweden in Rotterdam wegens gebrek aan belangstelling afgelast. In Amsterdam gaat het op 31 oktober wel door.

Groen wijt de geringe Utrechtse opkomst aan het ontbreken van een vermelding van het concert in de seizoensfolder van Vredenburg. Maar die is gericht op het reguliere concertpubliek. Volgens Groen is er door Kruidvat zelf bij de eigen klanten te weinig reclame gemaakt. Misschien lag het ook aan de toegangsprijs van 25 euro (55,10 gulden). Andere uitvoeringen van het Requiem zijn duurder, maar niet eens zóveel. Bij het Koninklijk Concertgebouworkest en Chailly kostte afgelopen mei een topuitvoering van het Requiem 85 gulden. Bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Carlo Rizzi variëren de Requiem-prijzen volgende maand van 29,50 tot 65 gulden.

Voor 55 gulden koopt men bij Kruidvat bijna 20 cd's, zodat de winkels hier misschien de concerten concurrentie aandeden. Voor minder dure producties dan Verdi's Requiem is de toegangsprijs van de Kruidvatconcerten 35 gulden. In de pauze kon men voor 25 gulden een cd kopen van dezelfde uitvoering, vorig jaar opgenomen in het Amsterdamse Concertgebouw. Daarbij kreeg men dan nog twee andere cd's gratis – toch nog acht gulden per stuk in plaats van de `normale' drie.

De Requiem-uitvoering zelf was over het geheel redelijk te noemen, gedirigeerd door Dwight Bennett, die ooit nog les had van Haitink. De tenor Mykhailo Tysjenko liet soms wat snikjes horen, Henk van Heijnsbergen zong verdienstelijk en Yudita Ondysh bleek een fenomenaal krachtige en stralende sopraan, die ook bijna onhoorbaar zacht kan zingen. Het Oekraïense koor heeft enige faam en zal over een jaar bij Hartmut Haenchen in Amsterdam meezingen in de Achtste symfonie van Mahler.

Concert: Slovaaks Symfonie Orkest, Nationaal koor van de Oekraïne Dumka en solisten o.l.v. Dwight Bennet. Programma: G. Verdi: Requiem. Gehoord: 1/10 Muziekcentrum Vredenburg Utrecht. Herh. met wisselende casts: 2/10 Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven; 5/10 Tilburg (geen Kruidvatconcert); 6/10 Concertgebouw Amsterdam; 7/10 De Doelen Rotterdam.

    • Kasper Jansen