Dijkstal: `Te vaak Eurotop'

VVD-leider Hans Dijkstal wil dat het aantal topontmoetingen van Europese regeringsleiders wordt beperkt. Hij is van mening dat er nu dikwijls ,,een show'' bij de vier jaarlijkse toppen wordt opgevoerd, waarbij de premiers en presidenten vooral de actuele gebeurtenissen doornemen en zich overgeven aan ,,de waan van de dag''.

Volgens Dijkstal, die gisteren sprak op een lunch met de Vereniging van Europese Journalisten, plaatsen de toppen soms ook thuisgebleven ministers voor merkwaardige verrassingen. De VVD-leider memoreerde hoe onder Paars I premier Kok eens thuiskwam met afspraken over de instelling van een `task force zware criminaliteit'. Dijkstal was daar zelf als minister van Binnenlandse Zaken vooraf in het geheel niet in gekend.

De steeds grotere omvang van de Europese toppen, waardoor hele steden soms dagenlang worden platgelegd, is hem eveneens een doorn in het oog. Hij noemde deze praktijk ,,belachelijk''. Mocht Dijkstal na de volgende verkiezingen premier worden, dan is hij overigens niet van plan de Europese toppen te mijden. Wel vindt hij in het algemeen dat de premier minder aandacht hoeft te schenken aan Europa dan premier Kok nu doet.

In een ingezonden artikel in de Volkskrant van vandaag breken Dijkstal en VVD-Europarlementariër Jan Kees Wiebenga een lans voor meer decentralisatie binnen de Europese Unie. `Brussel' heeft volgens hen sluipenderwijs te veel taken naar zich toegetrokken. Beiden pleiten voorts voor een sterker Europees Parlement, maar ze verwerpen het idee de voorzitter van de Europese Commissie direct te laten kiezen. ,,Dat zou de balans tussen de instellingen drastisch wijzigen'', schrijven ze. ,,De Commissie wordt dan praktisch onafzetbaar.''