De jammerlijke aankoop-club

Ondernemen is overnemen.

Nee, ondernemen was overnemen.

Overnames, en vooral grote overnames, waren de snelste weg naar winstgroei en populariteit in het aandeelhouderskapitalisme. Europa mag aan de vooravond van de euro staan, de Verenigde Staten was een favoriet jachtgebied voor hongerige bestuurders. Gekochte activiteiten stimuleren de winstgroei, de winstgroei stimuleert de beurskoers, een hoge beurskoers maakt nieuwe overnames gemakkelijker.

Iedereen content. Van de Angelsaksische beleggers die een steeds prominentere rol spelen in de financiering van Nederlandse bedrijven tot en met de topmanagers, die met hun aandelenopties rijk kunnen worden.

Nu talloze bedrijfstakken niet immuun blijken te zijn voor de aloude pieken en dalen van de economie en de beurskoersen kelderen vallen de mislukte overnames als rijpe appelen uit de boom.

Buitenlandse acquisities zijn vaak killers voor een bedrijf, en dus voor ons, zei ABN Amro's top kredietgever Foppe, toen hij acht jaar geleden met pensioen ging.

Dat was de laatste keer dat ondernemingen als gevolg van fout gefinancierde buitenlandse overnames in problemen kwamen. Vrachtwagenfabrikant DAF, automatiseringsbedrijf HCS, medicijnengroothandel Medicopharma.

Zo ernstig als toen is het nu niet. Maar de lijst met buitenlandse miljardenovernames die niet aan de verwchtingen voldoen groeit. ASML's aankoop van chipmachineleverancier Silicon Valley Group. Buhrmanns gooi naar marktleiderschap in de verkoop van kantoorartikelen. Randstad. Getronics.

Numico, dat in 1995 van de overname van het kwakkelende Duitse babyvoedingsbedrijf Milupa nog een succesverhaal maakte, kan aan de lijst worden toegevoegd. De Amerikaanse verkoop van vitamines is na de terreuraanslag in New York en Washington de afgelopen drie weken al zo sterk gedaald, dat Numico gisteren met een winstwaarschuwing kwam. Numico had het marktleiderschap in Amerikaanse vitamines gekocht met twee overnames van samen zo'n acht miljard gulden.

Uitzendconcern Vedior, dat vorig jaar zijn topman en drie commissarissen wisselde na een fout gelopen miljardenovername, bevestigde vanochtend met een winstwaarschuwing zijn lidmaatschap van de jammerlijke aankoopclub.

De beurskoersen reageren direct, maar de clubleden blijven nog een kleine twintig jaar bezig met het afbetalen van de dure overnamepremies.

    • Menno Tamminga