Clinton ook geen federale advocaat

Ex-president Bill Clinton van de Verenigde Staten mag niet als advocaat werken bij het Amerikaanse federale hooggerechtshof. Dit heeft het hof gisteren beslist. Het hof geeft zijn besluit niet gemotiveerd, maar de maatregel is gebruikelijk bij juristen die hun licentie bij een lagere rechtbank zijn kwijtgeraakt.

Het hof in Arkansas trok in april Clintons bevoegdheid om als advocaat in deze staat te werken voor een periode van vijf jaar in. Bovendien kreeg hij een boete van 25.000 dollar. De sancties werden opgelegd wegens meineed.

Clinton pleegde meineed in de zaak Paula Jones. Jones, een voormalig medewerkster toen Clinton gouverneur van Arkansas was, beschuldigde Clinton van seksuele intimidatie. Tijdens de behandeling van de zaak ontkende Clinton een relatie te hebben gehad met een stagiaire in het Witte Huis, Monica Lewinksky. Dat bleek bezijden de waarheid.

De tijdelijke intrekking van Clintons bevoegdheid om als advocaat in Arkansas te werken was een regeling die Clinton in januari van dit jaar, in de laatste dagen van zijn presidentsschap, trof met de speciale onderzoeker Robert Ray. Die beloofde toen Clinton niet meer lastig te vallen over de meineedaffaire in ruil voor een boete en een tijdelijk beroepsverbod.