Bomaanslag parlement Kashmir eist 36 levens

Bij een terreuraanslag gisteren in Srinagar, in de Indiase deelstaat Kashmir, zijn zeker 36 mensen om het leven gekomen en vielen ruim 75 gewonden.

De terroristen brachten voor het goed beveiligde parlementsgebouw in Srinagar een gestolen jeep tot ontploffing. Daarna drongen enkele als politieagent verklede terroristen het gebouw binnen, van waaruit zij het vuur openden. In het gebouw waren slechts enkele mensen aanwezig omdat het parlement sinds kort in een ander gebouw vergadert. Na een zeven uur durend vuurgevecht wist de politie de terroristen te doden.

De aanslag is opgeëist door Jaish-e-Mohammad, een organisatie van voornamelijk Pakistaanse strijders.

In India is geschokt gereageerd. Gedacht werd dat de terreurgroepen, die volgens India worden gesteund door Pakistan, zich niet zouden roeren nu zich een internationale coalitie tegen terreur heeft gevormd. In Kashmir voeren islamitische milities al jaren strijd voor onafhankelijkheid van India.

Ook Pakistan maakt aanspraken op de deelstaat, maar India dacht dat nu dit land in de schijnwerpers staat en internationale diplomaten er gevestigd zijn, Pakistan zich niet zou willen verraden als een land dat terroristen herbergt of actief steunt.

Tevens waren er geruchten dat het Talibaan-regime de milities in Kashmir heeft gevraagd naar Afghanistan te komen om dit land te verdedigen tegen de mogelijke aanval van Amerika.

De Indiase autoriteiten hebben Pakistan beschuldigd van de aanslag. India wil aan de internationale coalitie tegen terrorisme duidelijk maken dat het land dat de coalitie tot partner rekent zelf ook schuldig is aan terreur. Pakistan heeft de aanslag in Kashmir echter formeel veroordeeld.

India dacht tot gisteren gebruik te kunnen maken van de antiterreur- en anti-islamstemming in de wereld. De centrale regering verbood een paar dagen geleden de islamitische vereniging S.I.M.I. voor de bestudering van de koran in de deelstaat Uttar Pradesh, omdat die openlijk steun betuigde aan Osama bin Laden en daarom betiteld kon worden als een extremistische groepering.

Het verbod was bedoeld om de rancune tegen moslims in deze deelstaat aan te wakkeren, en daarmee de, volgens de laatste opiniepeilingen zwaar verlies lijdende regeringspartij BJP, aan zetels te helpen. Over een maand zijn er deelstaatsverkiezingen in Uttar Pradesh en deze provincie met bijna honderd miljoen inwoners wordt gezien als een graadmeter voor de politieke verhoudingen in het land.

De aanslag gisteren maakt echter duidelijk dat wat in politieke zin een handige zet leek in Uttar Pradesh, is veranderd in een pijnlijke vernedering in Kashmir. Nergens in India is de beveiliging zo streng als in Kashmir, en dan met name bij het parlementsgebouw in de hoofdstad Srinagar.

De Indiase diplomaten staan voor de onmogelijke taak om de wereld te attenderen op de Janus-kop van Pakistan: in westelijke richting de terroristen in Afghanistan helpen bestrijden, in oostelijke de terroristen in Kashmir helpen vechten.

Deze visie en de voortdurende waarschuwing dat Pakistan onbetrouwbaar zou zijn in de strijd tegen terrorisme, heeft India sinds elf september uitgesproken. Tot nu toe heeft niemand geluisterd.

    • Anil Ramdas