Beursmalaise: 275 miljard in rook op

De aandelenkoersen zijn de afgelopen maanden historisch hard gekelderd. Het zojuist afgesloten derde kwartaal is het twee na slechtste kwartaal voor beleggers op het Damrak sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vijftig jaar geleden de cijfers hierover ging verzamelen.

In de afgelopen drie maanden verloren de beursgenoteerde bedrijven in Amsterdam 275 miljard gulden (125 miljard euro) van hun waarde. Dat is vergelijkbaar met eenderde van het bruto binnenlands product, datgene dat alle ingezetenen van Nederland per jaar gezamenlijk creëren. Op de beurs is 275 miljard vergelijkbaar met de totale waarde van ING, Aegon en ABN Amro tezamen.

Volgens de vanochtend gepubliceerde cijfers deed de beurs het alleen slechter tijdens de krach van 1987 en tijdens de Azië-crisis in de herfst van 1998. In de maanden juli, augustus en september van dit jaar verloren Nederlandse aandelen 20,9 procent. Het had nog erger kunnen zijn. De laatste week van september heeft de beurs een inhaalrace gemaakt. Op 21 september noteerde de CBS-koersindex 31,8 procent lager dan eind juni. Met de verliezen loopt de Amsterdamse beurs in de pas met de rest van de wereld.

Het kwartaalverlies van 275 miljard komt bovenop de daling van 130 miljard in het eerste halfjaar van 2001. Na negen maanden resteert een koersverlies van 28 procent. Hiermee is de beursgraadmeter van het CBS terug op het niveau van november 1998.

Nederlandse beleggingsfondsen deden het de afgelopen drie maanden slechter dan de markt, ze kwamen op een verlies uit dat 1 procentpunt hoger was dan de CBS-koersindex. Wereldwijd beleggende aandelenfondsen deden het slechter dan de markt: min 25,1 procent tegen min 20,4 procent voor de MSCI-wereldherbeleggingsindex.