Berging tankwagen veroorzaakt file A16

De berging van een gekantelde tankwagen met zeer brandbaar oplosmiddel op de A-16 bij Moerdijk heeft vanmorgen in West-Brabant voor vele tientallen kilometers file gezorgd. Gedurende de hele nacht en het grootste deel van de ochtend was de A-16 in beide richtingen voor het verkeer afgesloten. Bij het sluiten van deze krant was de oostelijke rijbaan richting het zuiden nog steeds niet vrijgegeven.

De tankwagen kantelde gisteren tegen het einde van de middag doordat de chauffeur in slaap viel achter het stuur. De man bleef hierbij ongedeerd. Meteen hierna werd begonnen met de berging van het voertuig, maar aangezien de tankwagen was gevuld met het giftige en zeer explosieve methylmethacrylaat, verliep deze moeizaam.

Zo moesten de brandweermannen in de buurt van het voertuig beschermende pakken dragen en diende vanwege het ontploffingsgevaar een veiligheidszone van 150 meter in acht te worden genomen. Aangezien het vluchtige oplosmiddel onder druk stond, moesten er speciale pompen worden opgehaald om de tank leeg te maken. Toen de tankwagen vanmorgen om half zes werd gekanteld, stroomde vervolgens nog enige duizenden liters oplosmiddel over de weg, wat de berging opnieuw vertraagde.

De berging zorgde vanmorgen voor een enorme verkeerschaos. Volgens een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten heeft de gemiddelde automobilist onderweg van Breda naar Rotterdam vele uren vertraging opgelopen.