Artisjokbodems met geitenkaas en paprikasaus

Soms is het tobben als vegetariër. Dat werd mij weer duidelijk toen ik uit eten ging met mijn zoon. De menukaart meldde: `Vegetarische gerechten zijn mogelijk in overleg'. Wij openden het overleg.

,,Wat zou u willen eten?'' vraagt de ober royaal. Niet opnieuw een routineuze omelet, maar verder valt er met ons best te praten.

Na ruggenspraak met de keuken zegt de ober dat wij pech hebben. De nieuwe kaart met vegetarische gerechten gaat pas volgende week in. ,,Maar de kok kan wel pasta voor u maken, voor ruim 31 gulden.'' Mijn zoon eet dat al twee tot drie keer per week en verwacht van uit eten gaan toch ietsje meer creativiteit van de gastheer. Ons oog viel op een voorgerecht: artisjokbodems met geitenkaas, dat we voor dubbele prijs lieten promoveren tot hoofdgerecht.

Thuis maakten wij er een eigen versie van. U kunt ook verse artisjokbodems gebruiken. Dan volstaat één exemplaar per persoon. Artisjokbodems uit blik verschillen in formaat, afhankelijk van de producent; gebruik twee of drie bodems per persoon.

Prik de paprika aan een vork en rooster hem in een gasvlam tot het vel geblakerd is. Of rooster de paprika onder een grill of in een hete oven. Stop de paprika tien minuten in een plastic zak. Sluit die zak, dan stoomt het vel van de paprika vanzelf los. Wrijf het vel onder stromend koud water van de paprika af. Verwijder steel en zaadlijsten. Pureer de paprika in een foodprocessor of met een staafmixer. Breng de paprikapuree op smaak met de olie, azijn, zout en peper.

Maak de sla schoon. Knip de sprieten bieslook fijn en snijd de zongedroogde tomaat in even kleine stukjes als de sprieten bieslook. Dep de artisjokbodems droog. Vul de holtes met geitenkaas. Verdeel de artisjokbodems over borden. Strooi bieslook en paprikapoeder over de kaas. Schep de paprikasaus rond de artisjokbodems. Garneren met toefjes sla, bieslook en tomaat.

    • Annelène van Eijndhoven