Acht mensen in ziekenhuis na drinken van Sterrenmixthee

Acht mensen zijn in de loop van vorige week ziek geworden na het drinken van sterrenmixthee. Het gaat om thee van producent Hetger Natuurlijk die vooral verkocht wordt in zogenoemde reformwinkels. Vanmorgen zijn alle zieken uit het ziekenhuis ontslagen.

Dat heeft de Keuringsdienst van Waren vanmorgen bevestigd. De zieken moesten na het drinken van de thee overgeven, hadden een lagere hartslag, vielen soms flauw of kregen last van hallicunaties. In het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam werd vorige week een echtpaar opgenomen op de intensive care. De vrouw had een toeval gehad, en de man had een trage hartslag. Hun kritieke toestand was de volgende dag gestabiliseerd. De Keuringsdienst van Waren kreeg vorige week vanuit het hele land meldingen dat mensen onwel werden na het drinken van sterrenmix. Het product is inmiddels uit de handel gehaald. De vereniging van reformwinkels Gezond & Wel heeft haar leden gevraagd alle soorten sterrenmixthee uit de handel te halen.

De keuringsdienst gaat ervan uit dat er iets niet in orde is geweest met één van de ingrediënten van de sterrenmix, een kruidenmelange die bestaat uit venkelzaad, pepermunt, zoethout, jeneverbes en steranijs. ,,De natuurlijke grondstoffen zijn bederfelijk en als één van de ingrediënten beschimmeld is geweest, kan toxinegroei optreden'', aldus de woordvoerder. De Keuringsdienst trekt de herkomst van de kruidenthee na. Onduidelijk is of de kruidenthee door één of door meerdere bedrijven is aangeleverd.

Directeur H. Driessen van Hetger Natuurlijk zegt niet zeker te weten of de mensen door zijn sterrenmix zijn ziek geworden. Bovendien trekt hij in twijfel dat het om acht zieken gaat. Volgens hem gaat het om vier mensen. Driessen zegt nog in het duister te tasten over de oorzaak van de vergiftiging. De Keuringsdienst van Waren heeft gisteravond een paar monsters van de kruidenthee van Hetger Natuurlijk voor onderzoek meegenomen.

Volgens de Vereniging voor Nederlandse Koffiebranders en Theepakkers is het nog niet eerder voorgekomen dat mensen ziek zijn geworden van een kruidenthee.