Vreedzame betogingen tegen militaire acties

Enkele duizenden mensen hebben zaterdag in Washington betoogd tegen eventuele militaire vergeldingsacties van de Verenigde Staten tegen Afghanistan. Ook in andere steden in de wereld werd dit weekeinde gedemonstreerd tegen mogelijke wraakacties van de VS. De demonstraties verliepen overal zonder noemenswaardige incidenten.

In Washington werd de demonstratie, waaraan veel antiglobalisten meededen, begeleid door politie. Veel betogers waren al in de stad voor een bijeenkomst van het IMF en de Wereldbank, die werd afgelast wegens de aanslagen op New York en Washington. De betoging verliep zonder grote problemen. Wel gebruikte de politie enkele malen pepperspray om enkele betogers in toom te houden.

In Europa werden, behalve in Amsterdam, ook demonstraties gehouden in onder meer Athene, Barcelona, Parijs, Praag en Rome. In Barcelona liepen zo'n vijfduizend mensen mee in een mars tegen eventuele militaire acties. Aan het einde van de tocht riepen de deelnemers de Spaanse regering op ,,niet deel te nemen aan vergeldingsacties van de NAVO''. Premier Aznar heeft de Amerikaanse president George Bush toestemming de Spaanse militaire bases te gebruiken.

In Rome waren tienduizenden Italianen, veelal communisten, op de been. Enkele spandoeken waarschuwden voor ,,de drie B's van de apocalyps: Bush, Bin Laden en Berlusconi''.

In de Griekse hoofdstad Athene kwamen enkele honderden mensen bijeen tijdens een openluchtconcert ,,tegen oorlog en terrorisme''. Zij spraken de vrees uit dat eventuele wraakacties kunnen leiden tot een ,,menselijke catastrofe''.

Ook in de Keniase hoofdstad Nairobi, waar in 1998 bij een aanslag op de Amerikaanse ambassade 219 mensen omkwamen, werd een demonstratie voor vrede gehouden. President Daniel arap Moi voerde de stoet aan die de duizenden demonstranten naar de plek van die aanslag bracht. Osama bin Laden wordt door de VS ook van deze aanslag verdacht.