Volleybalsters vieren vijfde plek

De vijfde plaats werd gevierd alsof de Europese titel was binnengehaald. Na een moeizaam begin beschouwden de Nederlandse volleybalsters deze klassering op het EK als hoofdprijs. Met het heroveren van de A-status van NOC*NSF voldeed het team van bondscoach Angelo Frigoni aan de doelstelling. Dat gaf de Italiaan vertrouwen voor de toekomst.

Een dolblije Frigoni vormde, na de 3-2 zege op Polen, met zijn vingers een A richting Peter Murphy. De vertegenwoordiger van NOC*NSF in Varna zag het vanuit de nok van het stadion lachend aan. ,,De A-status mag voor de speelsters nooit een doel op zich zijn, maar het is heel knap dat het team het nog heeft klaargespeeld'', zei oud-bondscoach Murphy.

Voor de vrouwen betekent de status veel. ,,We hebben weer het gevoel dat we meetellen'', aldus aanvoerster Erna Brinkman. ,,We krijgen meer voorzieningen en betere mogelijkheden om te trainen. Dat is voor deze jonge ploeg belangrijk.'' Vorig jaar raakten de speelsters na het missen van de Spelen de extra steun kwijt.

Onder de nieuwe coach Frigoni moest het allemaal anders worden. Hoewel de ploeg zich kwalificeerde voor het EK en het WK verliep de samenwerking moeizaam. De coach keerde zich bij het kwalificatietoernooi voor de wereldtitelstrijd in Den Bosch tot verbazing van de speelsters tegen het team door de mentaliteit te veroordelen.

Bij het EK ging het aanvankelijk ook niet soepel. Tijdens de verloren duels tegen Duitsland en Kroatië liep Frigoni regelmatig hoofdschuddend langs de lijn. Maar er groeide iets moois tussen de Italiaan en zijn vrouwen in Bulgarije. Vanaf de wedstrijd tegen zijn oude ploeg (Italië, 2-3) ging Oranje eindelijk volleyballen. Brinkman: ,,We waren steeds maar aan het hopen dat het goed zou gaan. Die instelling hebben we gelukkig kunnen loslaten. We hebben veel hulp gekregen van de begeleiding. Dat heeft onze band versterkt. We hebben het samen gedaan.''

Vooral de zege in de eerste plaatsingswedstrijd tegen Frankrijk betekende een enorme impuls voor het vertrouwen. De ploeg vocht zich in de beslissende set van een 8-11 achterstand terug en verzekerde zich uit geslagen positie van de strijd om de vijfde plaats. Tegen Polen raakte Nederland bij een achterstand niet meer in paniek.

Frigoni besefte na afloop dat er wellicht meer in had gezeten als het begin niet zo slecht was geweest. Hij wilde daar niet meer bij stil staan. ,,We hadden nu ook allang thuis kunnen zitten''. De Italiaan richt zich op de toekomst. Hij beseft dat er nog veel werk te doen is. Zo kon de Italiaan het gemis van de geblesseerde aanvalsters Chaïne Staelens en Maureen Staal nauwelijks opvangen. Jonge speelsters als de nog te wisselvallige Manon Flier (17) zullen straks een winterprogramma gaan volgen om zich verder te ontwikkelen.