Treurspel levert Feyenoord een punt op

Voor wie nog niet overtuigd is van de alarmerende staat waarin het Nederlandse clubvoetbal zich bevindt: was gistermiddag in de auto gestapt en had een kaartje gekocht voor het duel FC Den Bosch-Feyenoord. Na negentig minuten was de conclusie onontkoombaar geweest. Het treurspel dat beide clubs opvoerden was immers zo erbarmelijk dat de uitslag (0-0) niet eens meer als een verrassing kwam.

Zo kon het gebeuren dat de bijna 38-jarige (!) Fred van der Hoorn na afloop als de morele winnaar van het veld mocht strompelen. Moeiteloos wist het grijzende boegbeeld van de thuisclub zich gisteren staande te houden in een duel waar het tempo zo onvoorstelbaar laag lag dat zelfs het eerste de beste café-elftal geen gek figuur had geslagen. Van der Hoorn had naderhand uiteraard geen boodschap aan die kritische noot en verdedigde het anti-voetbal met een verwijzing naar het motto van de verrassende nieuwkomer in de eredivisie: ,,Wij vechten om te overleven.''

Dat laatste doet ook Bert van Marwijk zo langzamerhand. Tot vervelens toe werd de Feyenoord-trainer de afgelopen dagen naar eigen zeggen herinnerd aan de oorvijg in Tsjechië, waar zijn ploeg dinsdag met 4-0 werd afgedroogd door elf modale voetballers van Sparta Praag. Maar gisteren, na een nieuw tenenkrommend optreden van zijn elftal, kon de veelgeplaagde coach niets anders dan constateren dat ,,de wedstrijd in Praag duidelijk diepere sporen heeft nagelaten dan ik had gehoopt''.

Te vrezen valt dat het ergste nog moet komen. Volgende week woensdag komt Bayern München op bezoek in de Kuip. Het kan bijna niet anders of de scout van de oerdegelijke titelhouder uit Beieren, Feyenoords derde tegenstander in groep H van de Champions League, is gisteren schuddebuikend uit zijn kuipstoeltje gerold bij het zien van zoveel onkunde. De rapportage aan Bayern-trainer Ottmar Hitzfeld zal kort maar krachtig zijn: keine Sorge.

Fout op fout stapelde Feyenoord gisteren immers in een wedstrijd die beter schriftelijk had kunnen worden afgedaan. Symbool voor het fantasieloze spel stond, net als vijf dagen eerder in Praag, Ullrich van Gobbel. Als een dronken piloot zwalkte de oud-international over het veld. Een gevaar voor zijn directe tegenstanders is de onbesuisde verdediger al jaren, maar in zijn dertiende seizoen als profvoetballer houden zelfs zijn ploeggenoten de adem in zodra hij de bal in het vizier krijgt.

Het scheelde weinig of Van Gobbel had zijn ploeg tegen Den Bosch opnieuw de nekslag toegediend. Leidde hij dinsdag Feyenoords ondergang in door na ruim een half uur een strafschop te veroorzaken (en met rood te vertrekken), gisteren waande de stoere stopper zich vlak voor tijd op de judomat. Met een armzwaai vloerde hij uitblinker Mourad Mghizrat in het strafschopgebied. Scheidsrechter Ben Haverkort zag het vergrijp door de vingers, waarmee de oud-prof de verdenking op zich laadde de twee eerdere, vermeende penalty's voor Feyenoord `goed' te willen maken.

Van Gobbel was niet de enige die uit de toon viel. Wat te denken bijvoorbeeld van Leonardo? In plaats van zich te onderscheiden op de door Van Marwijk weer in ere herstelde flanken ontpopte de 18-jarige Braziliaan zich – niet voor de eerste keer – als een hoogst irritant baasje. Te pas en te onpas dook hij naar het gras. Van Marwijk nam zijn spits na afloop in bescherming door het robuuste spel van Bossche verdedigers te kraken.

Meer zorgen zou de coach zich kunnen, en misschien wel moeten, maken over het schrijnende gebrek aan creativiteit dat Feyenoord gisteren etaleerde tegen de club met de bescheiden middelen en mogelijkheden. Steevast koos de ploeg voor het overvolle centrum. ,,Wij spelen heel erg voorspelbaar voetbal'', luidde na afloop dan ook de opvallend heldere analyse van aanvaller Pierre van Hooijdonk. ,,Elke tegenstander weet waar wij de bal naartoe spelen. Om een wedstrijd te winnen zijn we daardoor afhankelijk van individuele kwaliteiten. Blijven die uit, dan hebben we vreselijk veel moeite om de tegenstander onze wil op te leggen.''

Daarbij kwam dat Feyenoord gisteren niet kon beschikken over drie geblesseerde basisspelers: Jon Dahl Tomasson, Ferry de Haan en Kees van Wonderen. Ook de Japanse supersub Shinji Ono ontbrak in Den Bosch. Van Marwijk wenste die aderlatingen evenwel niet als excuus te gebruiken voor de zeperd tegen Den Bosch, en dat sierde de coach die dit seizoen nog geen enkele `grote wedstrijd' (Ajax, Spartak Moskou, Sparta Praag) heeft gewonnen.

Wellicht dat Feyenoord een voorbeeld kan nemen aan Den Bosch, dat onder leiding van de coach Wiljan Vloet maling heeft aan de publieke opinie. Stug houdt de debuterend hoofdtrainer vast aan een uiterst conservatief systeem met vijf verdedigers, dat de objectieve toeschouwer gillend van ellende het stadion uitjaagt.

Maar de coach die zijn sporen verdiende bij de amateurs van Steenwijk, JVC'31 en OJC Rosmalen, streeft dan ook niet naar de publieksprijs, maar naar lijfsbehoud. ,,Pas na 34 punten gaan we gekke dingen doen'', beloofde Vloet reeds bij aanvang van het seizoen. Tot die tijd moet het publiek zich maar verzoenen met het zogeheten `Nieuwe Realisme', dat na zeven speelronden zowaar al negen punten heeft opgeleverd.

FC Den Bosch

0

Feyenoord

0

Schds: Haverkort. Tsch: 5.897. Gele kaart: Mourad (FC Den Bosch).

    • Mark Hoogstad