Te koop

Stiller en schoner

Twin Spray System, Bauknechtsysteem voor de vaatwasser voor snel, stil en schoon vaatwassen. Verkrijgbaar in zeven modellen bij de keukenspecialist. Vanaf 2.578 gulden (1.160 euro). Informatie: (076) 530 65 70 of www.bauknecht.nl.

Het Twin Spray System is de nieuwste techniek in de ontwikkeling om steeds zuiniger vaatwassers te maken. Doordat het systeem met een tweeledige watertoevoer werkt, zowel een sproeiarm als een douche, worden alle hoekjes van de vaatwasser meegenomen. De Dynamic Sense sensortechnologie in het systeem past energie en water aan aan de mate van vervuiling.

Het Twin Spray System is bekroond met de AAA-kwalificatie voor energie, wassen en drogen. De Bauknechtvaatwassers verbruiken hiermee nog maar 13 liter water en produceren een geluid van 47 dB, iets minder dan het gemiddelde. De wastijd is met tien minuten verkort. Een ware revolutie? ,,Het water- en energieverbuik is wel erg laag, maar ik denk dat je dit wel kon verwachten in de ontwikkelingen van vaatwassers'', meent P. Hagen van Top Keukens in Utrecht. Een collega bij Bribus Keukens: ,,De ware revolutie komt pas met de komst van vaatwassers op ultrasone geluiden, magnetronachtige vaatwassers, die niet meer met water werken. Die zie je veel op beurzen.''

SMS met een knipoog

De T65, een mobiele telefoon van Ericsson, maakt gebruik van het GPRS-netwerk. Verkrijgbaar in het vierde kwartaal van 2001. Prijs: 700 gulden (incl. BTW en exclusief abonnement)

Mobiel internetten komt niet echt van de grond in Nederland. Toch gaan producenten van mobiele telefoons gewoon verder met het ontwikkelen van nieuwe producten. Volgens de International GSM-Association is een van de belangrijkste oorzaken van de moeizame introductie van het mobiele internet juist die enorme verscheidenheid aan producten. Geen enkele telefoon is hetzelfde, waardoor elk sms-bericht, elk e-mailtje en elke WAP-pagina (internetpagina) er op elke telefoon anders uitziet.

Binnen de GSM-Association hebben zo'n 538 aanbieders van diensten en apparatuur gewerkt aan een ,,nieuwe standaard'' die er vooral voor moet zorgen dat verstuurde informatie ook op dezelfde manier wordt ontvangen. In het geval van de T65 van Ericsson geen overbodige luxe. Doordat de telefoon gebruikmaakt van het snelle GPRS-netwerk beschikt het apparaat over allerlei speciale toepassingen. Zo kan een sms-bericht worden voorzien van een muziekje, knipoog, plaatje en opmaak. Hetzelfde geldt voor het e-mailen. Maar ook kan met het toestel een foto worden gemaakt en verstuurd. Ericsson is met de T65 een van de eerste, die gebruik maakt van Enhanced Messaging Service (EMS). Motorola en Nokia zeggen ook met dergelijke gestandaardiseerde toestellen te komen.

Leidingprik

Soda Club, frisdrankmachine op basis van water en siroop. Soda Club-set (apparaat, twee literflessen en koolzuurcilinder) te koop bij warenhuis en slijterij voor 139 gulden. Siropen vanaf 8,50 gulden per fles. Informatie: 0800 0223637.

Gemiddeld drinkt een Nederlander in een jaar zo'n negentig liter frisdrank, ruim anderhalve liter per week. Een gezin met kinderen sjouwt zo in een jaar wel driehonderd flessen heen en weer naar de supermarkt. Een heel gedoe, noemt Soda Club dat. En een aanslag op de portemonnee. Daarom ontwikkelde het bedrijf een frisdrankapparaat.

Werkwijze: vul een fles met kraanwater, zet deze in het apparaat, voeg prik toe, daarna de siroop en klaar is de huisgemaakte leidingprik. Naast de gangbare smaken cola, lemon en orange voor 8,50 gulden per fles, goed voor twaalf liter fris, levert Soda Club ook dubbelsmaken en specials zoals ice tea van 10,95 gulden. De koolzuurcilinder is goed voor vijftig liter frisdrank. Een navulling kost 17,63 gulden.

Omgerekend kost een liter prik van Soda Club dan 71 cent voor de siroop en 37 cent voor het koolzuur, samen 108 cent, water en apparaat niet meegerekend. Goedkoper dan een liter Coca-Cola, maar of een cola- of sinasfreak genoegen neemt met iets anders dan het favoriete merk blijft de vraag.

tekoop@nrc.nl

    • Cor-Peter Pasma