Stabieler en veiliger

,,Het kan zijn dat Windows niet wordt gestart of niet goed werkt'', stond er onheilspellend op het plotseling zwart geworden scherm toen ik de pc startte nadat ik de nieuwste versie van Internet Explorer had geïnstalleerd. Starten wilde mijn computer gelukkig nog wel, maar Windows werkt sinds de installatie van Explorer 6 en de bijbehorende Windows-update inderdaad niet meer goed. Ik krijg elke keer dezelfde raadselachtige foutmeldingen: ,,Windows kan bestand %1 niet bijwerken vanaf %2.'' .

Ergerlijk is ook dat mijn virusscanner, een programma waarvoor ik 100 gulden heb betaald, het niet meer goed doet sinds ik Explorer 6 heb geïnstalleerd. Ik kan McAfee niet meer actualiseren. Nieuwe bestanden met virusdefinities worden door het programma niet meer herkend.

Microsoft deed ook meteen een poging mijn desktop over te nemen. De startpagina van Explorer werd veranderd van www.nytimes.com in www.msn.nl (Microsoft Network). Bij Internet Explorer 6 hoort volgens Microsoft ook het e-mailprogramma Outlook Express 6, dat op het bureaublad verscheen en, zonder mijn toestemming te vragen, de plaats van Eudora als standaard e-mailprogramma overnam.

Op de browser zelf is niet veel aan te merken. Microsoft belooft dat Explorer 6 stabieler is dan de vorige versies van het programma en komt die belofte na. Crashen doet Explorer 6 nauwelijks. Ook de eerdere versies van Explorer, 5 en 5.5, vond ik overigens heel stabiel.

Nieuw in IE 6, verkrijgbaar in o.a. Engels, Nederlands, Frans en Duits, is de mogelijkheid om je privacy beter te beschermen. De gebruiker kan kiezen welke cookies hij of zij accepteert. Cookies zijn kleine tekstbestanden die door websites op de harde schijf van internetgebruikers worden geplaatst. Ze bevatten onder meer informatie over het surfgedrag en vormen volgens veel internetters een inbreuk op hun privacy.

IE 6 blokkeert automatisch cookies die informatie bevatten die tot de gebruiker te herleiden is, zoals cookies die een e-mailadres bevatten. Ook cookies die informatie doorsturen naar andere sites worden geblokkeerd. De gebruiker heeft ook de mogelijkheid om de cookies te blokkeren van sites die hij niet vertrouwt. Wie helemaal niet van cookies houdt, kan tegen IE 6 zeggen dat het programma ze allemaal moet blokkeren.

Cookies verwijderen is met IE 6 veel eenvoudiger geworden. In het instellingenmenu zit een knopje om ze allemaal tegelijk te deleten. Dat is een grote verbetering. In de vorige versies van Explorer was het verwijderen van cookies handwerk. Eerst moest je de directory opzoeken waar ze in bewaard werden, dan de cookie-bestanden selecteren en op delete drukken. Windows vond deze ingreep niet prettig en vroeg de gebruiker voor elk cookie afzonderlijk om toestemming om het in de prullenbak te gooien.

Microsoft heeft onlangs nog een nieuwe browser uitgebracht: MSN Explorer. Deze vereenvoudigde versie van Internet Explorer is bedoeld voor beginnende internetgebruikers die de `volwassen' versie van IE te ingewikkeld vinden. ,,We hebben alles in het werk gesteld om de browser zo eenvoudig mogelijk te houden voor de beginnende internetter", aldus Tony Krijnen van MSN in het online magazine WebWereld. ,,Uit onderzoek in de Verenigde Staten is gebleken dat veel nieuwe internetters problemen ondervinden bij installatie van een browser en bij het inloggen. Daarnaast hebben ze moeite om de juiste software te vinden.''

Het uiterlijk en de functionaliteit wijken sterk af van de reguliere versies van Internet Explorer.

De browser, waarvan ook een Nederlandstalige versie beschikbaar is, leunt zwaar op Microsoft Network (MSN) en programma's en diensten als Messenger (chat) en Hotmail (e-mail). Updates en nieuwe versies worden automatisch geïnstalleerd.

Websites: www.microsoft.com/windows/ie; www.msn.nl

klaver@nrc.nl

    • Marie-José Klaver