Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Over de recente anti-oorlogsdemonstraties, een portret van Osama Bin Laden en een reportage over sigarenhuis Hajenius, dat 175 jaar bestaat. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. De leiderschapscrisis in het CDA. Ned.1, 20.31-21.01u.

Nova. Wie wordt de nieuwe lijsttrekker van het CDA? Verder een gesprek met Ruud Lubbers, de Hoge Commissaris van de VN voor de Vluchtelingen, over het vluchtelingenprobleem van Afghanistan. En een reportage uit een vluchtelingenkamp. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Waskracht. Een reportage over Russinnen die op zoek gaan naar een man in het buitenland. Er bestaan talloze huwelijksbureaus, die via internet bemiddelen tussen deze huwbare dames en geïnteresseerde mannen die meestal uit het Westen komen. Ned.3, 20.05-20.35u.

Spots. Reportageserie met vandaag aandacht voor de zusters van het klooster in Heverlee. Er wonen er 140 die op alle continenten werkzaam zijn geweest. Canvas, 20.55-21.35u.

Vet. Reportagereeks over gewicht. Met aandacht voor overgewicht bij kinderen, operaties, afslankmiddelen en aandoeningen als anorexia en boulemia. In de eerste aflevering een twaalfjarig meisje dat groeistoornissen kreeg doordat ze te zwaar is. Net5, 22.15-22.45u.

Welcome to Britain. Reportage over de IND, de Immigration and Nationality Directorate, ofwel de Britse immigratie- en naturalisatiedienst. BBC1, 22.35-0.15u.

Dokument: De wereld van Amber. De 14-jarige Amber wordt al sinds ze kleuter is gepest. Wat zijn hiervan de gevolgen? Zie ook TV-Vooraf. Ned.1, 22.57-23.42u.

SPORT

Sportjournaal. In het NOS Sportjournaal onder andere aandacht voor de Formule 1, de Grote Prijs van Amerika (autosport) en de bekendmaking van de selectie van het Nederlands elftal, dat op 6 oktober de laatste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra speelt. Ned.2, 18.42-18.50u.

Studio Sport, Eredivisie op maandag. Gesprek met Björn van der Doelen en Hans Verel (trainer van Fortuna Sittard). Ook aandacht voor buitenlands voetbal: de Italiaanse en Spaanse competitie. Ned.2, 22.40-23.40u.

PRAATPROGRAMMA

Het Referendum. In het programma dat een paar keer per jaar wordt georganiseerd, discussiëren gasten over een actueel thema. Ditmaal gaat het over de aanslagen in Amerika. Presentatie NRC-verslaggever Robert van de Roer. Ned.3, 20.30-21.20u.

Pakhuis De Jong. Gesprek met columnist Martin Bril over zijn liefde voor de Rotterdamse haven; schaatser Jan Bos trekt samen met zijn broer Theo een sprint op een virtuele wielerbaan, en zangeres Birgit brengt een akoestische versie van haar nieuwe single Lover. Presentatie Wilfried de Jong. Ned.3, 23.15-23.50u.

AMUSEMENT

Lijn 4. Nieuw dagelijks ochtendprogramma bij RTL4 met actualiteiten, lifestyle en showbizznieuws. Ook elke dag een interview met een bekende Nederlander. Met presentatoren John Williams, Doesjka Dubbelt, Jacco Kirchjunger en Gaby van Nimwegen. RTL4, 9.30-10.00, van 10.30-11.00 en 11.30-12.00u.

Blind vertrouwen. Eerste aflevering van een nieuw programma waarin vertrouwen tussen partners op de proef wordt gesteld. De paren worden van elkaar gescheiden en krijgen te maken met allerhande verleiding. SBS6, 20.30-22.05u.

Kamphues maakt vrienden. Eerste aflevering in tiendelige reeks. Presentator Rob Kamphues probeert te infiltreren in `moeilijk toegankelijke werelden'. Vandaag die van de Tupperware. Ned.2, 21.13-21.50u.

DRAMA

Costa! Eerste aflevering van een tiendelige serie die een vervolg is van de succesvolle, gelijknamige film. Met o.a. Katja Schuurman, Kurt Rogiers en Georgina Verbaan. Zie ook het interview met regisseur Johan Nijenhuis. Ned.2, 20.20-21.13u.

KUNST

Hot weekend. Deze keer over het festival Burning Man dat jaarlijks plaatsvindt in de Amerikaanse Nevada-woestijn en door de organisatoren wordt omschreven als ,,een experiment in tijdelijke gemeenschapsvorming gewijd aan radicale zelfexpressie waar je radicaal op jezelf moet vertrouwen''. De 25.000 uitzinnig uitgedoste bezoekers hebben allemaal wel een eigen act. V8, 22.15-22.55u.

Dansblik. Oktober is maand van de dans bij de NPS. Vanavond de eerste van een serie dansfilms: Tus ojos negros, een herhaling van vorig jaar. Ned.3, 23.50-0.00u.

Surrealism: A Private View. Documentaire over de expositie Surrealism - Desire Unbound - waarin de thema's seks, lust en erotiek aan bod komen. BBC2, 0.20-1.00u.

FILM

Under Siege (Andrew Davis, 1992, VS). Solide actiefilm. Dolgedraaide CIA-agent Tommy Lee Jones gijzelt de bemannning van een Amerikaans vliegdekschip. Scheepskok Steven Seagal komt in actie in de smalle gangetjes van het claustrofobisch gefilmde schip. Regisseur Davis tracteert onderwijl op een weldadig ironische kijk op geüniformeerde autoriteiten. V8, 20.30-22.15u., met reclame.

Douce France (Malik Chibane, 1995, Frankrijk). `Banlieu'-film van Frans-Algarijnse Chibane is geëngageerde komedie die een humaan en subtiel beeld schetst van het leven in de (Noord-)Afrikaanse immigrantenwijken in het noorden van Parijs. Biedt filosofisch tegenwicht tegen La haine (Mathieu Kassovitz, 1995). TV5, 22.15-24.00u. en morgen, 14.15-16.00u. & 18.15-19.00u.

Un nuage entre les dents (Marco Pico, 1974, Frankrijk). Komedie hekelt spitsvondig de riooljournalistiek. ARD, 0.50-2.20u., nagesynchroniseerd.

RADIO

Week van de jaren 80. Nogmaals staat Radio 2 een hele week in het teken van de jaren 80, nadat deze serie eerder voortijdig werd afgebroken n.a.v. de aanslagen in de Verenigde Staten. Met reportages, muziek en interviews en elke avond tussen 23.00 en 0.00u. een concert (vandaag Frank Boeijen). 's Nachts tussen 01.00 en 06.00 de mooiste albumtracks uit het decennium van de wansmaak

MaDiWoDo. Tweede aflevering in een reeks over het Enigma-project, waarbij Engelse wetenschappers in de Tweede Wereldoorlog in het diepste geheim werkten aan het ontcijferen van Duitse codeberichten. Vandaag over de vraag: hoe veilig zijn computers en internet? 747AM, morgen, 11.00-12.00u.

Halte 747. Bezoek aan de Augustinessen van Sint Monica in het Klooster van de Stads Gods in Hilversum. Hoe leeft deze gemeenschap? Treden er nog vrouwen toe? Deel 2 in 5-delige reeks. 747AM, morgen, 13.05-13.30u.

Documentaire: Uitkijken! Voorzichtig zijn! Mensen zijn kwetsbaar, onzeker en zoeken houvast. Want leven is een riskante en eindige bezigheid. Soms is de angst ongrijpbaar, vaak heel verklaarbaar. 747AM, 16.02-16.45u.