Schaarse pennen

Ondanks de opmars van personal computers en elektronische agenda's is de vulpen nog niet uit de binnenzak verstoten. Sinds het begin van de jaren negentig is de belangstelling voor fraaie pennen weer aangewakkerd en bekogelen de diverse merken elkaar met gelimiteerde edities. Inmiddels spelen dergelijke edities een belangrijke rol in de totale verkoop en laat menigeen zich door verzamelwoede financieel ontsporen. De begeerte naar de beperkt uitgebrachte edities heeft er ook voor gezorgd dat tal van fabrikanten tegenwoordig oude edities opnieuw uitbrengen met de inwendige techniek van nu.

Naast de bekende creaties van vulpengrootmachten als Montblanc en Parker bestaan er ook diverse kleinschalig opererende merken zoals Visconti, Nettuno en Omas. Een aantal van deze merken tracht internationale gebeurtenissen in penvorm te gieten. Zo heeft het Italiaanse merk Omas met zijn speciale pen `Return to the Motherland' getracht een partijtje mee te blazen met een draak van een pen. Aanleiding voor dit gelimiteerde schrijfgerei was de teruggave van Hongkong aan China. Onder de zinsnede: `The Celebration of Reunification of Hong Kong with China' heeft Omas een compleet met de hand gemaakte pen ontworpen. Hij is versierd met twee Chinese draken, een moederdraak die China belichaamt en een babydraak die Hongkong symboliseert. Naast deze draken is er nog een dolfijn gegraveerd die ook een symbolische rol vervult. Voor de kust van Hongkong zijn deze roze dolfijnen regelmatig te zien, maar in het paarseizoen keren zij terug naar de Zhujiang, de Parelrivier die stroomt tussen Hongkong en China. Al deze symboliek heeft deze pen van rond de twintig mille er niet mooier op gemaakt. Hij zou niet misstaan te midden van de plastic kermistentprullaria die men met zo'n glibberige grijparm naar boven tracht te vissen.

Ondanks al zijn lelijkheid zal deze schrijvende kolos van Omas een gewilde prooi vormen voor verwoede verzamelaars. Ook Montblanc, dé specialist op het gebied van limited editions, heeft als eerbetoon aan de rijkdom van de Chinese cultuur het Jaar van de Gouden Draak gebracht. Hij is in samenwerking met Meissen porselein gemaakt en kostte bij zijn introductie ruim acht mille. Twee jaar later bracht de pen bij een veiling van Christie's al bijna tweeëntwintig mille op. Zelfs grotere series limited editions van Montblanc, waaronder de Agatha Cristie, de Marcel Proust en Oscar Wilde, schieten hun aanschafprijs op internationale veilingen vele malen te boven. Hun pittige prijzen maken de limited editions niet tot ideale reispartners en soms zijn ze weinig vliegbestendig.

Toch is een enkeling zo vergroeid met zijn pen dat lekkages op ijle hoogten voor lief worden genomen. Zo is wolkenkrabberarchitect Helmut Jahn uit Chicago tegen beter weten in trouw gebleven aan zijn als writing instrument geafficheerde vulpen van Montblanc. Zijn werktijd speelt zich voor een belangrijk deel in het vliegtuig af. Met al die drukverschillen heeft het reguliere Meisterstück wel eens problemen, maar aan een lekvrij alternatief moest Jahn niet denken. Zijn Meisterstück is naar zijn zeggen deel van zijn identiteit, ook al kost de pen hem af en toe een nieuw pak of shirt. Voor Jahn en de zijnen is er hoop gaan gloren met de komst van de lekvrije Montblanc Le Grand Traveller. Op het oog is dit Meisterstück als zijn voorganger, maar binnen in de Traveller bevindt zich een nieuw inktvulsysteem met lekvrije vullingen die in een vergulde houder zijn bevestigd.

Limited Editions van Montblanc zijn verkrijgbaar bij de Montblanc Boutique, P.C. Hooftstraat 57, Amsterdam, tel. (020) 470 02 20.

    • Yvo van Regteren Altena