Saoedi-Arabië: VS mogen bases niet gebruiken

Bases in Saoedi-Arabië kunnen niet worden gebruikt voor eventuele Amerikaanse aanvallen waarvan moslims in Afghanistan of elders het slachtoffer kunnen worden. Dat heeft de Saoedische minister van Defensie, prins Sultan bin Abdulaziz, gisteren gezegd naar aanleiding van berichten in de Amerikaanse pers dat Riad daarvoor toestemming had gegeven. ,,Wij accepteren de aanwezigheid van geen enkele militair in ons land die in oorlog is met moslims of Arabieren'', zei hij volgens de Saoedische krant Okaz in de stad Qassim, 300 kilometer ten noordwesten van Riad.

Saoedi-Arabië, dat kampt met groeiend verzet tegen de Amerikaanse militaire aanwezigheid in het land, reageert steeds schrikachtig op persberichten dat het Washington zou toestaan vanaf zijn grondgebied militaire operaties te lanceren in het kader van de huidige campagne tegen terrorisme. Dergelijke berichten werden voor het eerst twee weken geleden in de Amerikaanse pers gepubliceerd, waarna een niet nader geïdentificeerde hoge regeringsfunctionaris met een scherpe ontkenning kwam. Vrijdag werd opnieuw gemeld dat de Saoedische autoriteiten Washington zouden toestaan bases in Saoedi-Arabië te gebruiken. President Bush toonde zich vervolgens zeer erkentelijk voor de steun voor de antiterreurcampagne vanuit het Midden-Oosten, waarbij hij specifiek Saoedi-Arabië noemde. Ditmaal werd het in Riad nodig geacht dat de minister van Defensie zelf de berichten tegensprak.

Prins Sultan zei dat de situatie nu anders is dan in 1990/'91, toen Irak Koeweit bezette en Riad de VS uitnodigde om militairen in Saoedi-Arabië te stationeren – de uitnodiging die Osama bin Laden, hoofdverdachte van de aanvallen van 11 september in New York en Washington, gebruikt als rechtvaardiging voor zijn terroristische activiteit. Hij voegde eraan toe dat alle buitenlandse militairen die na de invasie van Koeweit in zijn land waren gestationeerd, na de Golfoorlog van 1991 Saoedi-Arabië hadden verlaten. ,,Op dit moment is er geen niet-Saoedische soldaat in ons land'', zei hij. In werkelijkheid zijn er ongeveer 7.000 Amerikaanse militairen gelegerd.

Overigens erkende hij wel de aanwezigheid van ,,40 Amerikaanse, Britse en Franse gevechtsvliegtuigen'' die patrouilleren in de No-flyzones boven Irak. Volgens Westerse bronnen zijn dat er zo'n 200. Sultan rechtvaardigde de aanwezigheid daarvan onder verwijzing naar het feit dat Riad ,,geen vertrouwen heeft in het Iraakse regime''.